Ugrás a tartalomra
TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/nr

„Az idei év drámai változásokat hozott”

2020.05.29
13:29
2020.05.29
18:57
Forrás
Pannon RTV
Az utóbbi fél évben több minden változott a világon, mint az elmúlt húsz-harminc évben – hangoztatta ma A világ a koronavírus után című konferencián Aleksandar Vučić szerb államfő.

Mint mondta, az idei év drámai változásokat hozott a geopolitika és a gazdaság terén is, és alapjaiban változtatta meg az életünket.

Néhány ország megerősödve, mások meggyengülve kerülnek ki a koronavírus-járványból, számos dolog változott meg az utóbbi hónapokban világszerte, és már látszik, milyen átrendeződésekre lehet számítani, milyen ereje lesz a jövőben egyes országoknak – hangzott el a koronavírus-járvány következményeivel foglalkozó belgrádi konferencián.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/nr

Aleksandar Vučić köztársasági elnök beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány miatt soha korábban nem tapasztalt kihívásokkal kell az emberiségnek szembenéznie, és már látszik, hogy Németország és Kína biztosan megerősödve kerül ki a válságból: „Igen, úgy gondolom, hogy több dolog változott az elmúlt hat hónapban, mint az utóbbi húsz vagy harminc évben. Ez a hat hónap drasztikus és drámai változást hozott a geopolitikára és a gazdasági erőre nézve, valamint arra, hogy milyen befolyása lesz egyes országoknak, tömböknek és térségeknek a világban a jövőben.”

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/nr

Ana Brnabić miniszterelnök felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy koránt sincs vége mindennek, a nemzetközi színtéren még igenis komoly egészségügyi és gazdasági harc folyik. A világ a koronavírus-járvány után teljesen más lesz – tette hozzá: „Úgy gondolom, hogy drámai változások lesznek, úgy gondolom, hogy ezek a változások abban is látszanak majd, hogy világ folytatja-e a globalizációt, vagy nem, fennmarad-e és ha igen, milyen formában a többoldalúság. Valamit, hogy milyen szerepük lesz egyes országoknak, ahogy az elnök is mondta, az új világrend vezetésében.”

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/nr

A konferencián elhangzott továbbá, hogy a koronavírus-járvány arra is rámutatott, mely országok igazán szolidárisak másokkal, mit gondolnak valójában a szomszédos országok Szerbiáról, és hogy a gazdasági verseny már nem is szabadverseny, hanem inkább arról szól, hogy ki hogyan tehet keresztbe a másiknak.

Aleksandar Vučić
Ana Brnabić
koronavírus
világjárvány
konferencia

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.