Ugrás a tartalomra

Az idén Pásztor István kapta a Legeurópaibb díjat

2019.03.20
11:53
2019.03.20
17:41
Forrás
Pannon RTV
A díjakat, több területen 2000 óta ítéli oda a belgrádi székhelyű Első Európai Ház.

Idén politika kategóriában Pásztor István kapta az elismerést, amelyet a magyar-szerb kapcsolatok fejlesztéséért, valamint az európai értékek népszerűsítéséért ítéltek oda a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Parlament elnökének.

Pásztor István olyan politikát folytat, amely európai értékeken alapszik - emelte ki az átadón méltatásában Stamenko Saša Joksimović. Az Első Európai Ház igazgatóbizottságának elnöke leszögezte, Pásztor hozzájárult a magyar-szerb kapcsolatok fejlődéséhez. „Elkötelezte magát az iránt, hogy reális és fenntartható válaszokat keressen azokra a politikai és történelmi problémákra, amelyben a mi generációnk jelenleg él. Hatékonyan képviseli a vajdasági magyarság érdekeit, mert meggyőződése, hogy a nemzeti közösségek intézményesített védelme nélkül nem beszélhetünk a jogállamiság fejlődéséről.”

Az európaiság tartalma fontos és örök érvényű. Ez nem más mint a társadalom jobbításának szándéka - hangsúlyozta az eseményen Pásztor István. Aláhúzta, az európaisághoz való közeledés nem Európáról szól. Ebben az esetben Szerbiáról, Vajdaságról és a vajdasági magyarokról is szól - szögezte le. Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Valóban úgy gondolom, hogy az egyik legnagyobb közösségi teljesítményünk az, hogy ebben a magyar-szerb kapcsolati rendszerben egy új oldalt, egy új fejezetet tudtunk nyitni. Ez nem egyéni teljesítmény, ez közösségi teljesítmény. Sok embernek a teljesítménye. De sok embernek az érdeke, ha úgy tetszik mindannyiunk érdeke. Ami pedig az uniós integrációt illeti ezzel kapcsolatban, ahogy múlik az idő az embernek mindinkább vegyes érzései vannak, mert azt kell látni, hogy az unió mesze nem olyan ideális mint ahogy az évtizedekkel ezelőtt gondoltuk.”

Pásztor István mellett a Legeurópaibb Díjjal idén külpolitikai tevékenységéért Tanju Bilgliçet, Törökország belgrádi nagykövetét, eurointegrációval kapcsolatos tevékenységéért pedig Aleksandra Tomićot, az Európai Tanács szerbiai küldöttségének vezetőjét díjazták. A Legeurópaibb üzletember Dragan Pavelić, a Strabag igazgatója lett. A fejlesztések terén elért eredményeiért Dragan Kapičićet, a Sigma cég igazgatóját, míg vállalkozóként Slobodanka Vlajičićot, a Nevena Leskovac cég vezetőjét tüntették ki.

A korábbi díjazottak között van többek között Aleksandar Vučić, Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, Dragoljub Mićunović, Božidar Đelić, Jelica Minić, Goran Marković, Boris Tadić, Maurizio Massari, Rasim Ljajić, Predrag Bubalo, Goran Bregović, Nenad Bogdanović, Desimir Tošić, Olivera Jevtić, Mlađan Dinkić és Jovan Ćirilov. Zoran Đinđić meggyilkolt szerb miniszterelnöknek halála után ítélték oda a díjat.

Pásztor István
VMSZ
díj

Most

15:33, Frissítve: 15:52

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű