Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az igazságszolgáltatási rendszer függetlenítéséről is döntünk a népszavazáson

2022.01.05
13:44
2022.01.05
16:26
Forrás
Pannon RTV
Az előttünk álló, január 16-i alkotmánymódosításra vonatkozó népszavazás kapcsán tartottak ma közvitát Újvidéken.

Az eseményen elhangzott, a nemzeti közösségek tagjai nincsenek kellőképpen informálva a szavazás részleteiről. Jövő vasárnap a szerbiai igazságszolgáltatási rendszer függetlenítéséről is döntünk.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Hatványozottan fontos az a szavazás, amely az alkotmánymódosításról szól - hangsúlyozta Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, ennek ellenére a nemzeti közösségekhez tartozók nincsenek kellőképpen informálva róla: „Ez a mai esemény is azt szolgálja, hogy a polgárokat minél jobban tájékoztassuk, és informáljuk azokról a dolgokról, amelyek napirenden vannak, hiszen a pillanatnyi alkotmánymódosítási javaslatok, európai uniós elvárások is, amelyet az ország európai uniós csatlakozás keretein belül meg kell, hogy valósítson.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Szerbiában jelenleg 2,5 millió nyitott tárgy van a bíróságokon. Az alkotmánymódosítással ez a szám egészen biztosan csökkenni fog, az eljárási folyamatok pedig felgyorsulnának - mondta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke: „Ezekkel az alkotmánymódosításokkal Szerbia megteszi azt a lépést, ami az alkotmánymódosítás szintjén, azt követően pedig a a törvénymódosítások szintjén eléri azt az uniós standardot, ami ebben a pillanatban a legmagasabb, és megkövetelt. Azt követően pedig az élet az, amit irányítani kell, amit a törvények alapján be kell rendeznünk, és az élet berendezése az nem alkotmánymódosítás, és törvényhozás kérdése, hanem mindennapi döntések következménye.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Legutóbb december 29-én, Belgrádban tartottak közvitát a témában.

Gordana Čomić, emberi- és kisebbségi jogokért felelős miniszter, Szerbia: „Mi lesz január 17-én? Ez nem azt jelenti, hogy az igazságszolgáltatás felragyog hirtelen, de ha ezt az első lépést nem tesszük meg, hogy a politikai pártokat az alkotmánnyal megfosztjuk az igazságszolgáltatás befolyásolásának jogától, akkor tudjuk, hogy január 17-én ugyanaz lesz, mint a 16-án. Ez a különbség. Az a benyomás, hogy az Európai Unió az egész folyamatot, az alkotmánymódosítást pozitívan értékelte.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A résztvevők arra buzdítják a szavazati joggal rendelkező polgárokat, hogy mindenképpen járuljanak az urnákhoz január 16-án.

alkotmány
alkotmánymódosítás
Szakállas Zsolt
Pásztor István
Gordana Čomić

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.