Ugrás a tartalomra

Az illegális bevándorlás továbbra is probléma Szerbiában

2021.02.24
15:01
2021.02.24
17:21
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
A migránsok által okozott gondokra hívta fel a figyelmet a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Fremond Árpád.

Az emberkereskedelem elleni harcban folytatott együttműködésről szóló, Szerbia és Észak-Macedónia közötti egyezmény is napirenden szerepelt a mai parlamenti ülésen. Ennek kapcsán Fremond Árpád is felszólalt. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a migránsválság Európa és a világ közös problémája, ezért fontos, hogy Szerbia minden szinten együttműködést folytasson szomszédaival és az Európai Unióval, és részt vegyen a globális megoldásban.

A Vajdasági Magyar Szövetség álláspontja, hogy az illegális bevándorlás problémáját az emberiesség, a biztonság és az emberi méltóság keretein belül kell megoldani - mondta Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. Hozzátette, ez egyúttal a törvények, előírások és eljárások tiszteletben tartását is jelenti, aminek egyaránt vonatkoznia kell a helyi lakosságra és a migránsokra is. Ezután részletesen ismertette az észak-bácskai és bánáti határ menti falvak problémáit. „Kérjük önöktől, hogy a katonaság és a csendőrség maradjon a terepen legalább tíz napig, és mindennap vigyék vissza a migránsokat a befogadóközpontokba, és naponta ellenőrizzék a taxisokat. Felkérem a belügyminisztert, hogy együtt látogassunk el Majdányra, Rábéra, Egyházaskérre és Oroszlámosra, hogy megismerkedjen a terepen azokkal az emberekkel, akik félelemben és bizonytalanságban várnak minden egyes következő napot.”

A felszólalásra reagálva Aleksandar Vulin belügyminiszter elmondta, Szerbiában jelenleg mintegy 6000 migráns tartózkodik, és eddig több mint egymillió ember haladt át az országon. Elismerte, hogy az ország északi részén nagy problémák vannak. „Mi védjük a határainkat ahogyan tudjuk, ezzel az Észak-Macedóniával kötött megállapodással is. Védjük a szerb-bolgár határt is, ahogyan csak tőlünk telik, de mindaddig nem lesz megoldás, amíg az Európai Unió nem dönti el, mit akar kezdeni ezekkel az emberekkel. Kellenek-e neki az embermilliók? Úgy tűnik, hogy igen.”

Szerbiába 2020 elejétől novemberig 24180 migráns lépett be, 74 százalékuk Észak-Macedóniából – mutatják az ENSZ menekültügyi intézményének adatai. Támogatásként 2015 óta az Európai Unió több mint 130 millió eurót adományozott Szerbiának, amit 2021 elején további 13 millió euróval toldott meg.

migráns
illegális bevándorlás
probléma
Szerbia
Fremond Árpád
Aleksandar Vulin

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.