Ugrás a tartalomra

Az MNT elfogadta a Magyar Szó és a Hét Nap munka- és pénzügyi tervét

2019.11.29
13:30
2020.02.08
12:17
Forrás
Pannon RTV
10. rendes ülését tartotta ma a Magyar Nemzeti Tanács. 40 napirendi pontot vitattak meg.

Az ülés elején Hajnal Jenő jókívánságait tolmácsolta az Újvidéki Rádiónak, amely 70 évvel ezelőtt, ezen a napon kezdte meg rendes műsorát. Az ülés folytatásában a tanács tagjai többek között jóváhagyták a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójának kinevezését, Gondi Martina maradt a posztján. A Magyar Szó Lapkiadó Kft., valamint a Hét Nap Lapkiadó Kft. 2020. évi munka- és pénzügyi tervét is elfogadták.

A költségvetés módosításáról hosszasan vitáztak a képviselők. Mengyán Pletikoszity Ildikó, a Magyar Mozgalom képviselője hozzászólalásában elmondta, szerinte a költségvetésben nem kell megkérdőjelezni egyetlen programot sem, viszont szükség lenne egy hatásvizsgálatra arról, hogy ezek hozzájárulnak-e a fiatalok itthon maradásához, jövőképének kialakításához. Hozzátette, a szerbiai és anyaországi támogatások arányával is gond van. Kiemelte: „Igencsak elgondolkodtató az, hogy ennek az országnak a polgárai adófizetőként igencsak elenyésző mértékben vesznek részt ebben a költségvetésben a magyar állam adófizetőihez képest. Hosszútávon ez mindenféleképpen fenntarthatatlan történet.”

Hajnal Jenő a fiatalok itthon maradására vonatkozó kérdés kapcsán elmondta, a Magyar Nemzeti Tanács legfontosabb feladata, hogy megteremtse ehhez a feltételrendszert. Az identitást erősítő, a tanács hatáskörébe tartozó területeken ezt szinte mindenhol meg is teszi. Aláhúzta: „Az általunk társalapított intézményeket az állam is finanszírozza. Tehát, ha itt csak a Forum Könyvkiadó Intézetet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet nézem meg a kultúra területén, a tájékoztatáson belül a Hét Napot és a Magyar Szót, és akkor a kiemelt jelentőségű intézményeket és minden más egyebet, ha figyelembe veszünk, akkor kiderül, hogy a nemzeti tanács költségvetésébe ezek az összegek nem kerülnek be, de ha bekerülnének, akkor az arányok nem ezt a fura helyzetet mutatnák, hogy 90 millió és majdnem egy milliárd.”

 

Az ülés folytatásában a tanács tagjai egyebek között elfogadták a Magyar Szó Lapkiadó Kft., valamint a Hét Nap Lapkiadó Kft. 2020. évi munka- és pénzügyi tervét is. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: ,,A Magyar Szó Lapkiadó Kft. 2020. évi munka- és pénzügyi terve többek között tartalmazza az alapvető adatokat a társaságról, a szerkesztőség munkatervét rovatonként részletezve, a nyomda munkatervét szépen szemlélteti táblázat formájában, részletezi a nyomdai beruházásokat, valamint kitér a részlegek pénzügyi tervére, a pénz és az általános ügyekre, külön kitér a jogi emberi erőforrások és az általános ügyek osztályának munkatervére is.”

A tanács tagjai jóváhagyták egyebek között a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójának kinevezését. Gondi Martina maradt posztján. Emellett döntöttek igazgatóválasztási eljárások, valamint igazgatóbizottsági és iskolaszéki tagcserék kapcsán is.

A Magyar Nemzeti Tanács ülésén tárgyalt napirendi pontok kapcsán a Közügyek vendége Hajnal Jenő, a testület elnöke volt.

MNT
ülés
munkaterv
Magyar Nemzeti Tanács
Hajnal Jenő
Hét Nap Lapkiadó Kft.
Gondi Martina
Magyar Szó Lapkiadó Kft.
Mengyán Pletikoszity Ildikó
Jerasz Anikó

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.