Ugrás a tartalomra

Az MNT küldöttsége az Európai Parlamentben

2019.03.28
08:20
2020.01.31
18:25
Forrás
Pannon RTV
Hogyan működik a demokrácia az EU-ban? Miként döntenek az Európai Parlamentben a fontos kérdésekről? Erről is hallhattak a Magyar Nemzeti Tanács küldöttségének és hivatalának tagjai Strasbourgban.

A csoport testközelből tapasztalhatta meg, hogyan működik az Európai Parlament. Az MNT csoportját Deli Andor, a Fidesz-KDNP vajdasági származású EP-képviselője hívta meg. Az MNT elnöke a szerbiai kisebbségi helyzetről is beszámol majd Strasbourgban.

Az Európai Parlament strasbourgi épületében évente 12 alkalommal, havonta egy héten üléseznek a képviselők. A Magyar Nemzeti Tanács csoportja most ebbe a munkába is betekinthetett.

Losoncz Dávid, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Számomra jogászként nyilván az volt a legfontosabb, hogy közelről láthattam az Európai Parlamentben a jogalkotás folyamatát.”

Petkovics Márta, tag, MNT: „Óriási élmény ott lenni, ahol az európai sorsról döntenek a képviselők. Látni ezt a rendszert egy meghatározó élmény.”

Az MNT és hivatalának tagjai Deli Andor EP-képviselő meghívására látogatták meg az Európai Parlamentet Strasbourgban. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke 2016-ban már járt itt, a Hagyományos Kisebbségi Közösségek és Nemzeti Nyelvek Frakcióközi Munkacsoportjának ülésén, amelyen akkor bemutatta Szerbia kisebbségi akciótervét. Most az azóta elért eredményekről, tapasztalatokról számol be.

Deli Andor, európai parlamenti képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Természetes, hogy a parlamentbe a Kisebbségügyi Intergroup ülésére meghívtam az MNT képviselőit. Ez azért is fontos, mert az elmúlt években sok minden történt. Elég csak a tavalyi nemzeti tanácsi választásokra gondolni.”

Az MNT elnöke, Hajnal Jenő szerint Strasbourgban átérezték annak a felelősségét, ami ránk, külhoni magyarokra is vár az európai parlamenti választások kapcsán. Nem mindegy, hogy milyen Európai Unió jön majd létre.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Fontos, hogy átérezzük annak a fontosságát, súlyát itt, közvetlenül Strasbourgban, hogy mit is jelent Európa sorsa, mit jelent ez a csatlakozásra váró Szerbia számára, és a Szerbiában élő kisebbségek, így a magyar kisebbség sorsa hogyan, miként fog alakulni.”

Az MNT csoportja a Strasbourg közelében lévő Haut-Königsburg várat is megcsodálta. A lenyűgöző középkori erőd közkedvelt turistalátványosság.

Magyar Nemzeti Tanács
Deli Andor
Petkovics Márta
Hajnal Jenő

Most

14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.