Ugrás a tartalomra

Az oltásbeszerzés és a vakcinaútlevél az EU-csúcs témája

2021.02.25
10:40
2021.02.25
11:05
Forrás
MTI, Index
Kétnapos virtuális csúcstalálkozó kezdődik ma. A téma az oltóanyagok beszerzése és a vakcinaútlevél. Az Európai Unió tagállamai mindkét témában megosztottak.

A vakcinák beszerzése kapcsán az a probléma, hogy bár az EU még tavaly nyáron megkötötte a szerződést több gyártóval is, az egyezmények megvalósítása azonban folyamatosan akadályokba ütközik: kevesebb oltóanyag készül, és a megbeszéltnél lassabban küldik ezeket az Unió piacára. Mindennek az a következménye, hogy a lakosság beoltottságának aránya jelentősen elmarad a most kilépett Egyesült Királyságtól, de Szerbiától is. Az uniós oltási tempó egyébként várhatóan márciusban gyorsul be, több gyártó ugyanis ekkora tudja növelni kapacitásait. Nem akar azonban minden tagország várakozni, Magyarország például már orosz és kínai vakcinával is olt.

Az EU-csúcs másik kérdése a vakcinaútlevél, melyet a már beoltott személyek kapnának meg, és amely bizonyos előjogokkal ruházná fel őket, elsősorban a tagországok közötti szabad mozgás lehetőségével. Az ötlet egyik legnagyobb támogatója Görögország, hiszen számára létfontosságú a turizmus újraindulása. Franciaország és Németország azonban ellenzi a vakcinaútlevél bevezetését arra hivatkozva, hogy az oltottság egyes vélemények szerint nem zárja ki a továbbfertőzés lehetőségét. Ezek a tagországok szerint továbbra is a karantén és a negatív PCR-teszt lehet a megoldás.

Az Európai Unió kiemelt feladata továbbra is a koronavírus elleni oltási kampány fokozása, aminek érdekében fel kell gyorsítania a vakcinák engedélyezési folyamatát, valamint gyártásukat és szállításukat - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok videós tanácskozásra készülő vezetőinek elküldött levelében.

Michel a kétnaposra tervezett informális - és virtuális - csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében kiemelte: az új vírusváltozatok megjelenése, valamint a járvány visszaszorítását célzó korlátozások, illetve az egységes piacon az áruk és szolgáltatások zökkenőmentes áramlása közötti megfelelő egyensúly megteremtése továbbra is kihívást jelent.

Szavai szerint meg kell találni a megoldásokat annak biztosítására, hogy a vakcinagyártók növelni tudják kapacitásukat, teljesítsék az oltóanyagok mennyiségére és gyártási határidejére vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, illetve az oltóanyag-szállítás kiszámítható legyen.

Charles Michel véleménye szerint a járvány megfékezéséhez továbbra is szükség lehet korlátozó intézkedésekre a nem alapvető utazásokkal kapcsolatban. Továbbra is alapvető azonban az áruk és szolgáltatások folytonosságának biztosítása az egységes piacon - emelte ki. Kijelentette, hogy folytatni kell az oltási igazolványok közös kidolgozását, valamint kulcsfontosságúnak nevezte a szolidaritást a kis és közepes jövedelmű országokkal a COVAX programon keresztül, amelyet a koronavírus elleni vakcinával történő ellátásukra hoztak létre.

Tájékoztatása szerint az uniós tagállamok vezetői a tanácskozás második napján, pénteken mindenekelőtt az európai biztonság- és védelempolitika kérdéseivel foglalkoznak. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár részvételével eszmecserét folytatnak az EU és a katonai szövetség együttműködéséről, és megvitatják, miként lehetne javítani a biztonsági kihívásokra és fenyegetésekre való reagálás képességeit. Áttekintik továbbá az unió kibertámadásokkal és a hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenálló képességének növelésére irányuló munkát.

Michel közlése szerint a tagállami vezetők megbeszélést folytatnak az uniónak a déli szomszédsággal fenntartott kapcsolatairól is. Decemberben az Európai Tanács következtetéseket fogadott el e partnerségről, amelyben kiemelte, hogy a demokratikus, stabilabb, környezetbarátabb és virágzóbb déli szomszédság stratégiai prioritást jelent az EU számára.

EU-csúcs
csócstalálkozó
oltásbeszerzés
vakcina
vakcinaútlevél
oltás
Európai Unió

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.