Ugrás a tartalomra

Az orosz és német politikusokat is szívesen látják Szerbiában

2022.06.05
13:17
2022.06.05
20:22
Forrás
Pannon RTV
Egy héten belül látogat Szerbiába az orosz külügyminiszter és a német kancellár. A jelenlegi politikai helyzetben ez kiemelt jelentőséggel bír, mivel Belgrád azon kevés helyszín közé tartozik, ahova keleti és nyugati politikusok is hajlandók eljönni.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta egymásnak feszült Oroszország és Nyugat-Európa. Kölcsönös szankciókkal sújtják egymást, és azt várják, melyik fél rokkan bele előbb a helyzetbe. Szerbia a harcok kitörése óta igyekszik tartani a pozícióját, mely szerint kiáll Ukrajna területi egysége mellett, de nem hajlandó szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben. Utóbbi azért is fontos, mert Szerbia energiaellátása szinte teljes mértékben Moszkvától függ.

A jelenlegi politikai és gazdasági viszonyok tükrében kiemelt fontossága van annak, hogy néhány napon belül az orosz külügyminiszter és a német kancellár is Belgrádba látogat. Szergej Lavrov hétfőn érkezik. Az előzetes bejelentések szerint az államfővel, a külügyminiszterrel és a házelnökkel tárgyal, valamint látogatást tesz a pátriárkánál is. "Részletes egyeztetések várhatók a kétoldalú politikai és gazdasági kérdések tekintetében, a Balkán helyzetével kapcsolatban, és az aktuális nemzetközi témákról" - közölték Lavrov kabinetjéből.

A német kancellár pedig néhány nappal később, pénteken érkezik Belgrádba. Korábban kétséges volt, eljön-e egyáltalán azt követően, hogy előtte Lavrov is látogatást tesz.

Azóta a kancellár szóvivője megerősítette, hogy Scholz kétnapos balkáni körúton vesz részt, melynek 10-ei állomása Koszovó és Szerbia lesz. A témák között a bejelentések szerint a nyugat-balkáni országok EU-integrációja szerepel, de a központi kérdésként az Oroszországgal szembeni együttes fellépést jelölték meg.

Nagy jelentőséggel bír, hogy Szerbia egy olyan ország, ahova az orosz külügyminiszter és a német kancellár is hajlandó ellátogatni - mondta Ana Brnabić. A szerb miniszterelnök szerint olyan időket élünk, amikor a világon senki senkivel nem hajlandó kommunikálni, ezért nagyon fontos az, hogy Szerbia Szergej Lavrovot és Olaf Scholzot is képes vendégül látni. Mint fogalmazott, ez egy nehéz, de a lehető leghelyesebb pozíció.

Szerbia
Oroszország
Szergej Lavrov
Olaf Scholz
Németország

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.