Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Az orosz-ukrán háború legújabb fejleményei

2022.08.16
08:36
2022.08.16
17:03
Forrás
Pannon RTV
Harci cselekmények, szabotázs, diplomácia és annak hiánya, gabonaszállítmányok – az ukrajnai háború augusztus 16-i eseményei.

Moszkva nagyra értékeli történelmileg tartósnak, barátinak és bizalminak bizonyult kapcsolatait a latin-amerikai, ázsiai és afrikai országokkal, és kész korszerű fegyvereket felkínálni szövetségeseinek és partnereinek, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Armija-2022 haditechnikai fórum megnyitóján a Moszkvához közeli Kubinkában.

Leszögezte, hogy gyakorlatilag az összes ilyen fegyver nem egyszer valós harci körülmények között bizonyította be megbízhatóságát, minőségét és hatékonyságát. Azt hangoztatta, hogy a haditechnikai együttműködés, valamint az erőfeszítéseik és képességeik egyesítése révén Oroszország és partnerei biztosíthatják saját biztonságukat és stabilitásukat, és a világét is egyben.

Putyin azt is hangoztatta, hogy Moszkva nagyra értékeli a különböző kontinenseken lévő szövetségeseit és elvbarátait, akik "nem hajolnak meg az úgynevezett hegemón előtt". Az orosz elnök szerint ezek az államok a fejlődés szabad, szuverén útját választották, és kollektívan kívánják megoldani a regionális és globális biztonság kérdéseit "a nemzetközi jog, a kölcsönös felelősség és egymás értékeinek figyelme vétele alapján".

Méltatta Oroszország és a Donyec-medence katonáit, akik szerinte becsülettel és pontosan végrehajtják a kitűzött feladatokat az Ukrajna elleni "különleges hadművelet" során. Az Armija-2022 fórum keretében megrendezett nemzetközi antifasiszta kongresszussal kapcsolatban hangoztatta a történelemhamisítással, a neonácizmussal, az oroszellenességgel és a rasszizmussal szembeni fellépés fontosságát.

Az ukrajnai háborúval párhuzamosan megtartott, e hét végéig tartó haditechnikai fórumra 72 ország küldött hivatalos delegációval. Az Armija-2022-n mintegy másfélezer gyártó és szervezet képviselteti magát.

Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putyin: a Nyugat beáldozta Ukrajnát

Az orosz elnök szerint Nyugatnak feszültségekre van szüksége a világban ahhoz, hogy megőrizze hatalmi fölényét

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az egypólusú világrend a múlté, és kizárólag a többpólusú, korszerű világ kiépítése csökkentheti a feszültségeket, illetve segítheti a fejlődést. Vlagyimir Putyin a Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián tartott beszédében kiemelte, hogy Oroszország tovább erősíti fegyveres erőit, továbbra is biztosítani fogja nemzeti érdekeit és szövetségesei védelmét, és egy demokratikusabb világ kiépítésére törekszik. Szerinte a Nyugat célja az európai biztonsági rendszer felszámolása és új katonai szövetségek létrehozása, a NATO éppen ezért akar kelet felé terjeszkedni, és erősíteni katonai infrastruktúráját. Hozzátette: a Nyugatnak feszültségekre van szüksége a világban ahhoz, hogy megőrizze hatalmi fölényét, és ennek érdekében áldozta be Ukrajnát is.

Tanjug/AP Photo/Kostiantyn Liberov

Tűz ütött ki egy lőszerraktárban a Krím-félsziget északi részén. A robbanásban ketten sérültek meg, valamint fennakadás történt a félszigetet a szárazfölddel összekötő vasúti közlekedésben. Az orosz illetékesek közlése szerint szabotázs volt, ukránbarát csoportok okoztak kárt a katonai logisztikában.

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Oroszországnak nincs szüksége arra, hogy atomfegyvert vessen be Ukrajnában – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden arra reagálva, hogy a médiában megjelent hírek szerint Moszkva atom- és vegyi fegyverek bevetésére készül. Az orosz védelmi tárca vezetője szerint ez teljes mértékben hazugság, katonai nézőpontból ugyanis egyáltalán nincs szükség atomfegyverekre ahhoz, hogy Oroszország elérje a céljait Ukrajnában. „Az orosz atomfegyverek létét egy esetleges nukleáris támadás eltérítése indokolja” – tette hozzá Szergej Sojgu a Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Fórumon.

Vlagyimir Putyin
Moszkva

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű