Ugrás a tartalomra

Az osztrák kancellár Belgrádban: Az EU nem lehet teljes Szerbia nélkül

2022.03.17
14:44
2022.03.17
17:03
Forrás
Pannon RTV
Szerbiát és Ausztriát is sújtják a gazdasági nehézségek, ezért össze kell tartaniuk, és szorosabbra kell fűzniük együttműködésüket – hangoztatta Karl Nehammer osztrák kancellár Belgrádban, ahol Szerbia vezetőivel találkozott.

Katonai tiszteletadással köszöntették Szerbiában Karl Nehammer osztrák kancellárt, aki egynapos látogatásra érkezett Belgrádba, hogy az országot és a térséget érintő kérdésekről tárgyaljon. Közölte: az osztrák álláspont szerint az Európai Unió nem lehet teljes Szerbia nélkül. „Ausztria hídként tekint ebből a szempontból magára, mert számunkra nagyon fontos, hogy ez a folyamat felgyorsuljon. Azokban az időkben, amelyekben élünk feltétlenül szükséges, hogy amennyiben vannak barátaink, akkor azokat közelebb húzzuk magunkhoz.”

Az osztrák kancellár a szerb fővárosban Aleksandar Vučić államfővel, Porfirije pártriárkával és Ana Brnabić miniszterelnökkel találkozott. A kormányfő kiemelte, Ausztria az egyik legfontosabb európai partnere Szerbiának. „Szerbia a Nyugat-Balkánon folytatni fogja azt a szerepet, amely a stabilitás alappillérét jelentő országok közé sorolja. Folytatni fogjuk a béke és a stabilitás politikáját, és amennyire ez rajtunk múlik, nem fogjuk engedni, hogy bármiféle instabilitás vagy válság átgyűrűzzön Európának ebbe a részébe.”

Ausztria egyike Szerbia tíz legfontosabb külkereskedelmi partnerének. A befektetések szempontjából Németország után a második. Az országban több mint 400 osztrák cég mintegy 22 ezer munkahelyet hozott létre.

Karl Nehammer
Ausztria
osztrák kancellár
Ana Brnabić

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.