Ugrás a tartalomra

Az ötezer dinár alatti lopás hivatalból üldözendő szabálysértésnek minősüljön

2012.12.26
12:21
A VMSZ egyik legfontosabb választási célkitűzése valósult meg azzal, hogy 5 000 dinárra csökkent a kis értékű lopások értékhatára – mondta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a Pannon RTV-nek
A VMSZ egyik legfontosabb választási célkitűzése valósult meg azzal, hogy 5 000 dinárra csökkent a kis értékű lopások értékhatára – mondta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a Pannon RTV-nek. A Vajdasági Magyar Szövetség már februárban javasolta a kis értékű lopások csökkentését, azonban az előző kormány nem foglalkozott kellőképpen az üggyel. A kormányváltást követően az új kormánnyal sikeresen egyeztettek a témáról, így karácsonyra megszületett a törvénymódosítás. „Az, hogy 5000 dinárra csökkent a kis értékű lopások értékhatára, a VMSZ egyik legfontosabb választási célkitűzésének megvalósulása.” httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=celayGgc_Dg Pásztor elmondta azt is, hogy ez még csak az első lépés a zéró tolerancia felé, hiszen a következő évben a közrendről szóló törvény módosítását fogják javasolni. Így az 5000 dinár alatti lopás hivatalból üldözendő szabálysértés lehet. „Szabálysértési eljárás indulna a mi javaslatunk szerint 5000 dinárig. Ez azért jó megoldás, mert a szabálysértési eljárás lefolytatása olcsóbb, gyorsabb, az állam szempontjából elfogadhatóbb. A mi szempontunkból az kell, hogy legyen az elsődleges, hogy a polgárok vagyona teljes egészében biztosítva legyen. Ez a kétlépcsős megoldás, hogy 5000 dinár fölött bűncselekmény, 5000 dinár alatt pedig hivatalból üldözendő szabálysértés, azt gondolom, hogy megfelelő javaslat” – magyarázta Pásztor Bálint. Ha ennek a javaslatnak a kapcsán is eléri a VMSZ a kormány támogatását, akkor a kis értékű lopásokkal szembeni zéró tolerancia bevezetése a következő év derekára várható.   A következő lépésben a zéró toleranciát követelik  2012.12.24. 15:18 A szerbiai parlament támogatta a Vajdasági Magyar Szövetség módosítási indítványát, hogy 15 ezer dinár helyett 5 ezer dinár legyen a kis értékű lopások értékhatára.Jövőre újabb törvénymódosítást nyújt be a párt, amellyel a zéró toleranciát vezetné be minden lopás esetében. Lassan Szerbia-szerte fellélegezhetnek azok a polgárok, akiket naponta bosszantanak az ellenük elkövetett lopások. A szerbiai parlament mai ülésén támogatták a Vajdasági Magyar Szövetség indítványát, miszerint az eddigi 15 ezer dinárról 5 ezerre csökkenne a kis értékű lopások értékhatára. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője szerint a mai napon már nem kellett fordulatra számítani az indítványozás ügyében. „Magáról a VMSZ módosítási indítványáról ma már nem is volt szavazás, hiszen lévén, hogy a kormány, illetve a parlament Igazságügyi Bizottsága a múlt hétvégén támogatta a módosítási indítványt, az már a törvényjavaslat részévé vált.”



A politikus azt is elmondta, hogy a következő év elején benyújtják a közrendről szóló törvényre vonatkozó módosítási javaslatot. Ennek értelmében az egytől ötezer dinárig terjedő értékek eltulajdonítása esetében szabálysértés elkövetéséért indulhatna eljárás az elkövetők ellen. A VMSZ módosítási indítványainak elfogadásával két lépésben a zéró tolerancia elve valósulna meg, vagyis minden egyes lopást büntetnének.

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.