Ugrás a tartalomra

Az új kormány programjáról és összetételéről vitázott a szerb parlament

2020.10.28
16:08
2020.10.28
21:05
Forrás
Pannon RTV
Ana Brnabić expozéját követően a köztársasági parlament elnöke, Ivica Dačić megnyitotta a vitát az új kormány programjáról és összetételéről.

A házelnök egyúttal tájékoztatta a képviselőket, hogy az új kormánytagok eskütételére 20 óra körül kerülhet sor.

Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia parlamenti frakcióvezetője elmondta, hogy pártja az új kormányra szavaz, és ennek egyik fő oka a dinár több mint nyolc éven át tartó folyamatos stabilitása. Hozzátette, hogy a katonaság, a rendőrség, az igazságszolgáltatás, az oktatás és az egészségügy, fontosak egy erős állam számára, márpedig ezeken a területeken kiváló eredményeket ért el az ország.

Branimir Jovanović, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője azt mondta, ők is támogatják az új kormányt: „Mi, mint társadalom, pillanatnyilag komoly kihívások előtt állunk. Ezért kell együtt, sok munkával, kitartással és felelősséggel elsősorban, Szerbia minden polgára érdekében kell dolgoznunk. Ezt pedig csak közösen érhetjük el, egyetértésben, szolidaritással, és a politikai nézetkülönbségek figyelembevételével, amelyek elkerülhetetlenül jelen vannak. Egyedül így őrizhetjük meg a polgárok lelkesedését és hitét a biztos jövőben.”

Dr. Pásztor Bálint szerint a mostani, a folytonosság kormánya lesz, amely képes lesz szembenézni az egészségügyi, gazdasági és biztonsági kihívásokkal. A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője azt mondta, egészséges lakosság nélkül nincs erős gazdaság, az erős gazdaság pedig szavatolja az ország biztonságát. Ugyanakkor a polgárok biztonságérzete az egzisztenciális jólétükkel együtt növekszik. A biztonságot említve azonnal rátért az országot érintő és sújtó migrációs válságra is. Dr. Pásztor Bálint kiemelte, hogy az előző összetételű kormány által hozott egyes intézkedéseknek köszönhetően az illegális bevándorlással leginkább sújtott határmenti települések polgárai nagyobb biztonságban érezhették magukat. Arra kérte a most felálló kormányt, hogy tegyen meg mindent, hogy ez megint így legyen, mert egyes települések lakossága ismét félelemben él.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „A megoldás a nagyobb rendőri jelenlét a terepen. A megoldás az, hogy jobban őrzik az ország határát, elsősorban délen, hogy ellenőrzés alatt tartják, ki jön be, hova megy, és mit csinál. Az elmúlt hónapokban és években voltak olyan megbeszélések, amikor bizonyos nemzeti közösségek tagjai tüntettek, sérelmezték a fegyveres erők jelenlétét az adott nemzeti közösségek által lakott határmenti térségben.”

Azt üzente Ana Brnabićnak, Nebojša Stefanovićnak és Aleksandar Vulinnak, küldjenek rendőröket és a csendőrség tagjait azokba a térségekbe, ahol sok a migráns, sőt, ha kell, a katonaságot is vessék be, mert a magyar nemzeti közösséget nem zavarja a fegyveres erők jelenléte. Sőt örülnének annak, hogy az illegális bevándorlók által okozott gondoknak útját állják. Erre főleg Észak-Bácskában, Észak-Bánátban és Nyugat-Bácskában lenne szükség. Az államnak ugyanis meg kell akadályoznia, hogy saját polgárait terrorizálják a migránsok - mondta dr. Pásztor Bálint. Beszédében a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője sok sikert kívánt az új kormánynak, amelynek munkájában államtitkári szinten szeretnének a jövőben is részt venni.

kormányalakítás
kormány
Ivica Dačić
Branimir Jovanović
Szerbiai Szociáldemokrata Párt

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.