Ugrás a tartalomra

Az új választási szabályozás magyarázata volt a téma a tartományi képviselőházban

2020.03.02
14:25
2020.03.02
18:43
Forrás
Pannon RTV
A megváltoztatott választási szabályok több módon voltak érthetőek, a gondok elkerülésének érdekében a mai ülésen értelmezték azokat.

Februárban tartományi szinten is 5-ről 3 százalékra csökkentették a választási küszöböt, így követték a köztársasági szinten is elfogadott változtatást. A most megtartott hiteles törvénymagyarázat a nemzeti közösségi listák tartományi parlamenti mandátumszerzésére vonatkozott. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke elmondta, hasonló döntésre az elmúlt harminc év távlatában nem volt példa: „Azok a kisebbségi listák, és koalíciós kisebbségi listák, amelyek három százaléknál kevesebb szavazatot kapnak akár önkormányzati választásokon, akár tartományi választásokon, azoknál kerül alkalmazásra a hányadosnak korrekciója 1.35-el. Azok a listák melyek a választásokon három százalék felett kapnak, azok vonatkoztatásában ez a korrekciós faktor nem létezik. A mai parlamenti ülés ezt a helyzetet rögzíti és teszi egyértelművé.”

A választási szabályok módosításáról szóló indítványt korábban a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetői írták alá. A törvénymagyarázat során a részleteket pontosították.

Milenko Jovanov, tartományi frakcióvezető, SZHP: „Mi ezzel a hiteles törvénymagyarázattal pontosítjuk, hogy melyik nemzeti kisebbségi lista jogosult a harmincöt százalékos hányados növelésére.”

Svetlana Kozić az Alternatíva Vajdaságért csoport képviselője szerint a hatalom célja, hogy megossza és eljelentéktelenítse az ellenzéket: „Gyorsan módosítják a választási szabályokat, majd megváltoztatják azokat, mindezt akkor, mikor napok, hetek választanak el bennünket a választások kiírásától. Miért van ez így? Az ellenzéki pártok bojkottja ahhoz vezetett, hogy a Szerb Haladó Pártnak biztosítania kell magának az ellenzéket, hogy a demokrácia fennmaradjon és a választásokat megtudják tartani.”

Az ellenzék képviselőinek nagyobb hányada nem vett részt az ülésen.

tartományi képviselőház
Pásztor István
Milenko Jovanov
Svetlana Kozić

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.