Ugrás a tartalomra
MTVA

Az USA bekeményít, ha Koszovó nem törli el a hatalmas vámot

2020-02-11
19:35
2020-02-11
20:20
Forrás
Szerbiai RTV
Minden beruházási projektet befagyaszt az Amerikai Egyesült Államok Koszovó területén, amíg Pristina nem törli el a szerb termékekre kirótt 100 százalékos vámokat.

A koszovói RTV információi szerint Richard Grenell, az USA különleges megbízottja Albin Kurti, nemrégiben megválasztott koszovói kormányfővel és a parlament elnökével, Vjosa Osmanival tárgyalt. A beszélgetésen állítólag Grenell egyértelműen kifejtette, hogy az Egyesült Államok kész milliókat befektetni Koszovó területén, ha eltörlik a 100 százalékos vámokat. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ha ezt nem teszik meg, elállnak minden folyó projekt megvalósításától. Néhány napja Albin Kurti arról beszélt, hogy kész visszavonni a vámot, cserébe annak mértékét kölcsönösségi alapon határozná meg. A szerb államfő erre azt mondta, nem fogadható el, mert Koszovó nem ország, így nem beszélhetünk kölcsönösségről.

Remélem, hogy Pristina hamarosan eltörli a szerb termékekre kivetett vámot - mondta Ana Brnabić ma Belgrádban, miután az Egyesült Államok felszólította erre Koszovót. A szerb miniszterelnök hangsúlyozta, az intézkedés egyaránt fontos a Koszovóban elő szerbek, albánok és más nemzetek miatt is. A párbeszéd folytatása az egyetlen módja annak, hogy a múltat magunk mögött hagyjuk, és egy új perspektívát adjunk az embereknek - tette hozzá Brnabić. Reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Belgrád és Prisitina hamarosan visszaül a tárgyalóasztalhoz és folytatja a párbeszédet.

vám
Richard Grenell

Most

12:29, Frissítve: 12:56

Hogyan védekezzünk a kánikula ellen?

Az idei év legmelegebb napja előtt állunk. Ma bőven 30 fok felett lesz a hőmérséklet. Holnap is folytatódik a kánikula, szombat este azonban markáns hidegfront érkezik, záporokkal, zivatarokkal.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.