Ugrás a tartalomra

Az USA bekeményít, ha Koszovó nem törli el a hatalmas vámot

2020.02.11
19:35
2020.02.11
20:20
Forrás
Szerbiai RTV
Minden beruházási projektet befagyaszt az Amerikai Egyesült Államok Koszovó területén, amíg Pristina nem törli el a szerb termékekre kirótt 100 százalékos vámokat.

A koszovói RTV információi szerint Richard Grenell, az USA különleges megbízottja Albin Kurti, nemrégiben megválasztott koszovói kormányfővel és a parlament elnökével, Vjosa Osmanival tárgyalt. A beszélgetésen állítólag Grenell egyértelműen kifejtette, hogy az Egyesült Államok kész milliókat befektetni Koszovó területén, ha eltörlik a 100 százalékos vámokat. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ha ezt nem teszik meg, elállnak minden folyó projekt megvalósításától. Néhány napja Albin Kurti arról beszélt, hogy kész visszavonni a vámot, cserébe annak mértékét kölcsönösségi alapon határozná meg. A szerb államfő erre azt mondta, nem fogadható el, mert Koszovó nem ország, így nem beszélhetünk kölcsönösségről.

Remélem, hogy Pristina hamarosan eltörli a szerb termékekre kivetett vámot - mondta Ana Brnabić ma Belgrádban, miután az Egyesült Államok felszólította erre Koszovót. A szerb miniszterelnök hangsúlyozta, az intézkedés egyaránt fontos a Koszovóban elő szerbek, albánok és más nemzetek miatt is. A párbeszéd folytatása az egyetlen módja annak, hogy a múltat magunk mögött hagyjuk, és egy új perspektívát adjunk az embereknek - tette hozzá Brnabić. Reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Belgrád és Prisitina hamarosan visszaül a tárgyalóasztalhoz és folytatja a párbeszédet.

vám
Richard Grenell

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.