Ugrás a tartalomra
MTVA

Az USA bekeményít, ha Koszovó nem törli el a hatalmas vámot

2020-02-11
19:35
2020-02-11
20:20
Forrás
Szerbiai RTV
Minden beruházási projektet befagyaszt az Amerikai Egyesült Államok Koszovó területén, amíg Pristina nem törli el a szerb termékekre kirótt 100 százalékos vámokat.

A koszovói RTV információi szerint Richard Grenell, az USA különleges megbízottja Albin Kurti, nemrégiben megválasztott koszovói kormányfővel és a parlament elnökével, Vjosa Osmanival tárgyalt. A beszélgetésen állítólag Grenell egyértelműen kifejtette, hogy az Egyesült Államok kész milliókat befektetni Koszovó területén, ha eltörlik a 100 százalékos vámokat. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ha ezt nem teszik meg, elállnak minden folyó projekt megvalósításától. Néhány napja Albin Kurti arról beszélt, hogy kész visszavonni a vámot, cserébe annak mértékét kölcsönösségi alapon határozná meg. A szerb államfő erre azt mondta, nem fogadható el, mert Koszovó nem ország, így nem beszélhetünk kölcsönösségről.

Remélem, hogy Pristina hamarosan eltörli a szerb termékekre kivetett vámot - mondta Ana Brnabić ma Belgrádban, miután az Egyesült Államok felszólította erre Koszovót. A szerb miniszterelnök hangsúlyozta, az intézkedés egyaránt fontos a Koszovóban elő szerbek, albánok és más nemzetek miatt is. A párbeszéd folytatása az egyetlen módja annak, hogy a múltat magunk mögött hagyjuk, és egy új perspektívát adjunk az embereknek - tette hozzá Brnabić. Reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Belgrád és Prisitina hamarosan visszaül a tárgyalóasztalhoz és folytatja a párbeszédet.

Koszovó
vám
Richard Grenell

Most

08:54, Frissítve: 09:28

Tetőzik a vírus Szerbiában

A rendkívüli helyzet egy hónap múlva szűnhet meg - jelentette ki a szerb elnök. Szerbiában keddig a hivatalos adatok szerint 2447 igazolt koronavírus-fertőzött van. A halálos áldozatok száma 61.
08:25, Frissítve: 08:39

Feloldották a vesztegzárat Vuhanban

Több mint két hónap után feloldották a vesztegzárat a járvány kínai gócának számító közép-kínai Vuhanban, ahonnan az új koronavírus tavaly év végén terjedni kezdett.

Népszerű