Ugrás a tartalomra
Donald Trump
Tanjug, AP Photo/Evan Vucci

Így reagált a világ Donald Trump bejelentésére

2017-12-07
11:25
2017-12-07
18:04
Forrás
MTI, hirado.hu
Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és ezért az amerikai nagykövetséget átköltöztetik oda Tel-Avivból.

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának, ezt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell - hangsúlyozta Benjámin Netanjahú izraeli miniszterelnök. Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt – vélekedett az izraeli miniszterelnök az amerikai elnök beszéde után. Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak. Jeruzsálem polgármestere, Nir Barkat dicséretesnek nevezte Donald Trump amerikai elnök lépését.

Ezzel szemben az Európai Unió komolyan aggódik az Egyesült Államok elnökének Jeruzsálem státusáról szóló bejelentése és annak várható, a békére vonatkozó következményei miatt - jelentette ki szerdán Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mogherini hangsúlyozta, Jeruzsálem státuszát tárgyalásos úton kell rendezni, teljesítve az érintettek várakozásait.

Donald Trump amerikai elnök a tűzzel játszik azzal, hogy hivatalosan Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet - jelentette ki szerdán Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke. Hangsúlyozta, hogy a lépés ellentétes a közel-keleti rendezés amúgy is törékeny koncepciójával és ismét robbanáshoz vezethet a palesztin-izraeli konfliktusban.

Berel Lazar, Oroszország főrabbija ezzel szemben úgy vélekedett, hogy Jeruzsálem Izrael történelmi fővárosa, ezért ez a státusz hivatalos megerősítése nem vezet majd konfliktusokhoz a régióban, hacsak azokat nem szándékosan keltik. Emlékeztetett rá, hogy nemrégiben az orosz külügyminisztérium is olyan nyilatkozatot tett közzé, amelyben Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el.

Donald Trump

Theresa May brit miniszterelnök közlése szerint London sem ért egyet Donald Trump amerikai elnök döntésével. May a Downing Street által szerda este közzétett állásfoglalásában leszögezte, London véleménye szerint a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak. A brit miniszterelnök hangsúlyozta, kormánya nem tervezi Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezést Tel-Avivból.

Nem támogatja a német kormány sem Donald Trump amerikai elnök azon döntését, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként - tudatta szerdán szóvivője útján Angela Merkel német kancellár.

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését - írta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren. Cavusoglu bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette. Egyúttal hangsúlyozta, a döntés a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok nyílt megsértése.

Indonézia a döntés felülvizsgálatát, Irak annak visszavonását kéri. Szerintük ezzel kedvező feltételeket teremtenek a terrorizmus számára. A maláj elnök pedig felszólította a muszlim közösségeket, hogy ellenezzék Jeruzsálem Izrael fővárosának elismerését. Egyiptom, Irán, Szaúd-Arábia, Katar és Libanon is ellenzi, hogy Jeruzsálem legyen Izrael fővárosa.

USA
Donald Trump
Jeruzsálem
izrael
amerikai nagykövetség

Most

16:40

Enyhül az idő Vajdaságban

A viharos hétvége után ezen a héten már kissé enyhébb időjárásra számíthatunk Szerbiában, főként pedig Vajdaságban. Holnaptól már melegebb időnk lesz a meteorológusok szerint.
14:52

Jókor találkozik a szerb és magyar válogatott

Märcz Tamás szerint a jövő szempontjából jókor találkozik a magyar férfi vízilabda-válogatott a címvédő és olimpiai bajnok szerbekkel a Barcelonában zajló Európa-bajnokság keddi negyeddöntőjében.

Népszerű

Orbánt fogadja Pásztor István

Orbán Viktor Szabadkán

Megérkezett Szabadkára Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök először Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével találkozott a VMSZ székházában.
FIDESZ - KDNP

Országosan tarolt a Fidesz

Országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. Az Index hírportál szerint országosan tarolt a Fidesz, Budapesten pedig a baloldalra szavaztak többen.