Ugrás a tartalomra

Az USA kategorikusan ellenzi a szerb erők visszatérését Koszovóba

2022.12.13
19:41
2022.12.14
10:36
Forrás
MTI
Az Egyesült Államok határozottan ellenzi a szerb fegyveres erők visszatérését Koszovóba.

Ezt hangsúlyozta a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának nyilatkozva Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja, aki szerint a szerb és a koszovói félnek vissza kell térnie a megkezdett párbeszédhez, és nyílt kommunikáció útján kell megoldania a fennálló problémákat.

A megbízott - aki kedden Pristinában találkozott Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel - az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte ugyan Szerbia bejelentette, hogy megkéri a NATO békefenntartóit, engedélyezzék számára szerb katonák és rendőrök Koszovóba telepítését, de ez nem történhet meg. "Koszovónak erőteljes biztonsági garanciái vannak az Egyesült Államok részéről, és ez a KFOR-ban történő részvételben nyilvánul meg" - magyarázta, utalva a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőre.
    Escobar ezen felül közölte, hogy a barikádokat - amelyeket öt nappal ezelőtt állítottak fel a koszovói szerbek - nem a KFOR-nak kell eltávolítania, hanem azoknak, akik felállították őket. A Koszovó északi részén élő szerb közösség tagjai azért emeltek tiltakozásuk jeléül barikádokat, mert a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen.
    A különmegbízott azt is leszögezte, hogy a 2013-ban Brüsszelben aláírt szerb-koszovói megállapodással összhangban Pristinának meg kell alapítania a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. Ezt Kurtival is közölte, aki korábban arról beszélt, nem érdekli, mit írt alá az akkori miniszterelnök, ő nem hajlandó létrehozni ezt az intézményt. A koszovói fél azért húzódozik a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakításától, mert az nagyobb autonómiát biztosítana a Koszovó északi részén élő szerb kisebbségnek. Az Egyesült Államok - Gabriel Escobar magyarázata szerint - a közösség megalakítását Koszovó nemzetközi jogi kötelezettségének tekinti.
    A koszovói látogatáson Miroslav Lajcak, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottja is részt vett, aki a találkozót követően nem nyilatkozott hosszan, csak annyit közölt: a barikádokat politikai megállapodással, nem pedig buldózerekkel kell eltávolítani. "Nem hiszem, hogy megengedhetjük magunknak azt, hogy kivárjunk, amíg valami baj történik. A feszültségek senkin sem segítenek, és szerintem senki sem örül ennek a helyzetnek" - húzta alá.
    A két különmegbízott szerdán Belgrádban Szerbia vezetőivel tárgyal a Koszovó északi részén kialakult helyzetről.
    Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

Szerbia
USA
Amerikai Egyesült Államok
Koszov

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.