Ugrás a tartalomra

Az USA nyugat-balkáni különmegbízottjával tárgyalt Aleksandar Vučić

2019.11.04
11:41
2019.11.16
10:30
Forrás
Szerbiai RTV
Elégedettségét fejezte ki Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a Matthew Palmerrel folytatott tárgyalása kapcsán.

Vučić és az Amerikai Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja négyszemközt tárgyalt egymással délelőtt. A találkozót követő sajtótájékoztatón a szerb elnök azt mondta, Koszovó kapcsán különbözik Amerika és Szerbia álláspontja, ennek ellenére Palmer meghallgatta Szerbia véleményét is. Leszögezte, nyitott beszélgetést folytattak.

Szerbia továbbra is a dialógus folytatásában érdekelt, és abban, hogy kompromisszumos megoldás szülessen - hangsúlyozta a szerb államfő. Ugyanakkor azt is aláhúzta, Belgrád soha nem fogja hagyni, hogy megalázzák, és soha nem fogja cserben hagyni a Koszovóban élő szerbeket. Hozzátette, olyan kérdéseket is feszegettek a találkozón, amelyek vitatottak és mindenkit fájdalmasan érintenek Szerbiában: „Hiszem azt, hogy Koszovó kérdésében hamarosan megteremtődnek a feltételek. Amikor azt mondom, hogy hamarosan, az azt jelenti, hogy kettő vagy három hónapon belül megteremtődhetnek a feltételek a párbeszéd folytatására. A folytatással kapcsolatban azt szeretnénk, hogy az komoly, felelősségteljes legyen, hogy kompromisszumos megoldáshoz vezessen.”

Koszovó mellett szó volt Szerbia európai integrációjáról, valamint Amerika és Szerbia kapcsolatairól is. Matthew Palmer az Amerikai Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkánnak európai perspektívával kell rendelkeznie: „Ez rendkívül fontos, különösen azután, hogy az Európai Unió oldaláról nem sikerült kompromisszumot találni az EU-tagságról szóló tárgyalások megkezdéséről Észak-Macedóniával és Albániával. Ez szerintünk történelmi hiba volt, és rossz üzenet az egész régió számára.”

Palmer azt is aláhúzta, hogy az Amerikai Egyesült Államok támogatja a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatását, mert csak ez vezethet Szerbia európai uniós felzárkózásához.

Matthew Palmer
tárgyalás
USA
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.