Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bajić: felháborító a horvát nemzeti közösség reakciója

2021.03.16
16:53
2021.03.16
17:12
Forrás
Pannon RTV
A bunyevác közösség felháborítónak tartja a szerbiai horvát kisebbség reakcióját a javaslatra, amely szerint a bunyevác is hivatalos nyelvvé váljon Szabadkán – mondta Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének elnöke a párt sajtótájékoztatóján.
Pannon RTV

Elképesztőnek találják, hogy a horvátországi hivatalos intézmények is támogatják azok álláspontját, akik a bunyevácokat nyíltan horvátoknak nevezik. Bajić kiemelte, a hivatalos nyelvhasználatot a bunyevácok éppen olyan pozitív diszkrimináció alapján érték el, mint a horvát nemzeti kisebbség tagjai, mert lakossági részarányuk 15 százaléknál alacsonyabb. Az utóbbi népszámlálás szerint Szabadkán a lakosság 9,57 százaléka vallotta magát bunyevácnak, és 9,98 százaléka horvátnak. Bajić hangsúlyozta, hogy a bunyevác nyelv hivatalos nyelvvé válása nem vonja kétségbe a horvátok ugyanilyen jogát, és más alapon sem csökkenti a jogaikat.

Pannon RTV
Mirko Bajić
Bácskai Bunyevácok Szövetsége
bunyevác
horvát

Most

17:30, Frissítve: 17:37

Vince-napi jóslat a Telecskai-dombokon

Bajsán is összegyűltek a borászok, hogy Vince-nap alkalmából vesszőt vágjanak, és megjósolják, hogy milyen lesz az idei év szőlőtermése a Telecskai-dombságon. A szőlőtermesztők errefelé is jó termésre számítanak.
17:24, Frissítve: 19:34

Vince-napi Borfesztivál és Borkóstoló Temerinben

Rossz bor nincs, csak jó, jobb és legjobb – tartja a mondás. Ezt Temerinben is hangsúlyozták. Sokak örömére a Temerini Kertbarátkörnek idén sikerült megrendeznie a nagy népszerűségnek örvendő Vince-napi Nemzetközi Borfesztivált és Borkóstolót.
16:24, Frissítve: 16:36

Meghalt Aki Rahimovski

A hír, hogy énekesük 67 éves korában elhunyt, a Parni Valjak egykori jugoszláv, majd horvát rockegyüttes közösségi oldalán jelent meg hivatalosan.
16:04, Frissítve: 16:33

Díjazták az év legjobb szerbiai edzőit

23. alkalommal adták át a szabadkai Yu Eco RTV szervezésében a múlt év legjobb szerbiai edzőinek járó sportdíjakat. Az egybegyűlteknek Pintér József, a médiaház igazgatója köszönte meg a szerbiai sport nemzetközi hírnevének öregbítését.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.