Ugrás a tartalomra

Balkán-szakértő: előrelépést jelenthet a szerb-koszovói megállapodás

2020.09.08
11:02
2020.09.08
11:09
Forrás
MTI
A politikai kapcsolatokban is előrelépést jelenthet a gazdasági viszonyok normalizálására Szerbia és Koszovó között létrejött megállapodás - mondta Ördögh Tibor Balkán-szakértő az M1 csatornán.

Hozzátette: a Washingtonban aláírt megállapodással mindkét fél nyer.

A Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat két éve szakadt meg vitás politikai és területi kérdések miatt - emlékeztetett. Most úgy tűnik, hogy "a legkisebb közös többszörös" a gazdasági irány a két ország kapcsolatában - jegyezte meg.

A washingtoni tárgyalásokból kiderült, hogy talán Koszovó is csatlakozik a "mini-Schengen" együttműködéshez, ami segíthet beruházásokat áramoltatnia a térségbe - mondta Ördögh Tibor.

A "mini-Schengen" együttműködés által Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia szeretne egy, az európai unióshoz hasonló belső együttműködést létrehozni egymás között. Koszovó először elzárkózott a csatlakozástól, de - valószínűleg amerikai nyomásra - már nyitottnak tűnik erre - tette hozzá a szakértő.

Szerbia
Koszovó
megállapodás
Ördögh Tibor
Balkán-szakértő

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.