Ugrás a tartalomra

Barcelonában mintegy hatszázezren vonultak utcára

2019.09.12
00:15
2024.03.19
08:48
Forrás
MTI
A katalán nemzeti ünnepen alkalmából rendezett nagyszabású megmozduláson szerdán a függetlenségi törekvések iránti egységet kívánták demonstrálni a szervezők.

A felvonulás hivatalosan 17 óra 14 perckor vette kezdetét, mivel a katalán nemzeti ünnepen az 1714-es barcelonai csata évfordulójára emlékeznek, amikor is a spanyol örökösödési háborúban V. Fülöp spanyol király csapatai bevették a várost.

A kijelölt mintegy 2,5 kilométeres útvonal addigra megtelt a rendezvény idei türkizkék egyenpólóját viselők tömegével, valamint a katalán függetlenséget szimbolizáló sárga és piros csíkos, kék alapon fehér csillagos zászlókkal, illetve transzparensekkel.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

A magasba emelt táblák többségén a katalán köztársaság megteremtésének, illetve a függetlenségi vezetők szabadon engedésének követeléseit lehetett olvasni, de feltűntek a katalán kormányt bíráló, elszakadási ígéreteit számon kérő üzenetek is.

A katalán függetlenségi mozgalom az elmúlt két évben fokozatosan veszített erejéből, az egy évvel ezelőtti nemzeti ünnepen rendezett felvonuláson még egymillióra becsülte a felvonuláson résztvevők számát a városi rendőrség.

Barcelona
Katalónia

Most

15:17, Frissítve: 15:23

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.
13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű