Ugrás a tartalomra

Barikádok az utakon Koszovóban

2022.07.31
21:34
2022.08.01
07:40
Forrás
Szerbiai RTV, Novosti
Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.

Barikádot emeltek a Koszovóban élő szerbek a Priština-Raška országúton Rudare településnél. A néhány tíz ember valamivel 18 óra után zárta le az utat, így tiltakozva a prištinai vezetés azon döntése ellen, hogy éjféltől bevezetik az igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozatot. Kosovska Mitrovica északi részén vasárnap késő délután megszólaltak a légvédelmi szirénák, és este fél kilenc körül hallgattak el. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.

Ana Brnabić is megszólalt az ügy kapcsán. A szerb kormányfő azt mondta, hogy nem Szerbia és nem is a Koszovóban élő szerbek okozták a válságot, kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős a kialakult helyzetért. Kurti a Balkán szégyene, akinek politikáját az erőszak és a folyamatos provokációk jellemzik - fogalmazott Brnabić.

A barikádnál a ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai is megjelentek, majd pedig a környező települések felé vonultak el. A szerbiai közmédia értesülései szerint a helyi szerb lakosság Zubin Potoknál is elzárta az utat.

Mindeközben Kosovska Mitrovica északi részén délután fél hat körül megszólaltak a légvédelmi szirénák. A helyszíni jelentések szerint a szirénák akkor szólaltak meg, amikor az emberek elkezdtek gyülekezni, hogy Rudare településhez menjenek tüntetni.

Koszovó
tüntetés

Most

15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.