Ugrás a tartalomra

Befejeződött a pártok közötti párbeszéd második fordulója

2021.07.10
16:10
2021.09.17
14:37
Forrás
Pannon RTV
Fontos, hogy a soron következő választások lebonyolításával kapcsolatban megtett javaslatok reálisak, elfogadhatók, megvalósíthatók és fenntarthatók legyenek - mondta a szerbiai parlament elnöke.

 Ivica Dačić az Európai Parlament képviselőivel tartott közös sajtótájékoztatót a Szerbia Palotában, miután az ellenzéki és hatalmon lévő pártok a választási feltételekről tárgyaltak az EP-képviselők közvetítésével.

Befejeződött a pártok közötti párbeszéd második fordulója a jövő évi szerbiai választásokról. Vladimír Bilčík szerint van előrelépés a tárgyalásokon. Az EP-képviselő ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy senki sem fogja bojkottálni a választásokat.

Vladimír Bilčík, EP-képviselő, Európai Néppárt, az EP szerbiai jelentéstevője: „A pártok közötti párbeszéd nagyon fontos részét képezi Szerbia uniós útjának. A mai találkozó eredménye azt mutatja, hogy Szerbia mennyire elkötelezett az európai út iránt.”

Konstruktív, jó és bátorító volt a hangulat a kétnapos párbeszéden, őszinte és konstruktív tárgyalásokat folytattak a résztvevők - mondta a sajtótájékoztatón Tanja Fajon, EP-képviselő.

Tanja Fajon, EP-képviselő, Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége: „A sajtószabadságról hosszas vita alakult ki, és ez biztosan, hogy egy nagy kihívás. Számos konkrét javaslat érkezett erre vonatkozóan minden oldalról, és az álláspontok különböznek, de egy valami biztos: a sajtószabadság, a sajtó függetlensége, hitelessége az európai értékek közé tartozik.”

Ivica Dačić, a szerbiai parlament elnöke elmondta, a javaslatokat szeptember elsejéig kell megtárgyalniuk a résztvevőknek, addig kell az észrevételeiket is benyújtaniuk.

Ivica Dačić, házelnök, Szerbiai Köztársasági Parlament: „Úgy gondolom, hogy a párbeszéd sikeressége érdekében fontos az, hogy a javaslatok reálisak, elfogadhatók, megvalósíthatók és fenntarthatók legyenek. Amennyiben ezekhez tartjuk magunkat, akkor el tudjuk érni a fő feladatunkat, ami pedig nem más, minthogy mindenki részt vegyen a választásokon, és hogy így senkinek se legyen oka arra, hogy besározza Szerbiát, és ezzel megkérdőjelezze mindazokat az eredményeket, amelyeket Szerbia megvalósított az elmúlt években.”

A megbeszélésen részt vett Kovács Elvira VMSZ-es politikus, a köztársasági parlament alelnöke.

A párbeszéd résztvevői szeptember 17-én és 18-án találkoznak újra az EP-képviselőkkel.

párbeszéd
pártok
Tanja Fajon
Vladimír Bilčík

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.