Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Befejezte szerbiai látogatását Emmanuel Macron

2019-07-16
15:12
2019-07-16
18:11
Forrás
Pannon RTV
A francia köztársasági elnök két napot töltött szerb kollégája meghívására Belgrádban.

Tegnap közös sajtótájékoztatót tartottak, szerződéseket írtak alá, együtt koszorúztak, és a Kalemegdanon a néphez is szóltak, később együtt is vacsoráztak. Aleksandar Vučić és Emmanuel Macron ma főként egyetemistákkal találkozott a szerb fővárosban. A szerb elnök a sajtónak ezt követően azt mondta: várhatóan szeptemberben, Párizsban ül egy asztalhoz Belgrád és Pristina.

Tanulnunk kell a múltunkból, hogy jobb és szebb jövőnk legyen - értett egyet a francia és a szerb államfő, miután találkoztak a Regionális Ifjúsági Együttműködési Iroda hallgatóival. A megbékélés, a sztereotípiák leküzdése és a régió fiataljainak együttműködése békét hozhat a régióba. Aleksandar Vučić elmondta, egyezik Emmanuel Macron kijelentésével, hogy dolgozni kell azon, hogy minél jobb viszonyok alakuljanak ki a térségben, mert ha erősebbé válunk, akkor már kevésbé lesz fontos a régió számára, mi történik az Európai Unióval.

A szerb elnök a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd lehetséges folytatásáról is beszélt. Elárulta: Macron egy speciális találkozót hívna életre, amelyre meghívná a belgrádi és a pristinai felet, valamint a német kancellárt, mindezt azzal a céllal, hogy előmozdítsa a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédet.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia (SZHP): „Hiszem, hogy lesz valamiféle tárgyalás Berlinben, vagyis Párizsban. Úgy gondolom, hogy némi időnek el kell telnie, hogy újra tudjunk néhány dologról beszélni. Tudják, utálom a másik oldalra hárítani a felelősséget és a vámokról beszélni, vagy nem is tudom miről. Meg kell várnunk, hogy a nagy hatalmak megtegyék a saját dolgukat és akkor majd mi is előállunk a saját dolgainkkal.”

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Tegnap a Kalemegdanon a két államfő koszorút helyezett el annál az emlékműnél, amelyet a franciáknak való köszönet jeléül állítottak fel. Az összegyűlt tömeg előtt Macron szerbül is felszólalt. Azt mondta, Franciaország szereti Szerbiát és a lakosait, valamint azt, hogy Szerbia a szívükben van.

Emmanuel Macron, államfő, Franciaország: „Tessék, Franciaország is itt van. Szerbia ugyanúgy a szívünkben él ma és mindörökké. Ma és mindörökké! Éljen Szerbia, éljen Franciaország! Éljen a két ország közötti barátság!”

A francia elnök beszédében kiemelte, a hosszú közös múlt egy fényes jövőhöz vezethet, addig viszont rengeteg munkát kell elvégezni. Vučić megköszönte Emmanuel Macronnak a többéves barátságot ami Franciaországot és Szerbiát összeköti, valamint a türelmet, amivel meghallgatta Szerbia problémáit.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

A francia elnököt Aleksandar Vučić szerb államfő kísérte ki a Nikola Tesla repülőtérre. Korábban a két államfő négyszemközti megbeszélést is folytatott, a francia delegációval pedig 22 megállapodási szerződést kötött a szerb fél. Emmanuel Macron kétnapos szerbiai látogatása kedden kora délután ért véget.

Emmanuel Macron
Aleksandar Vučić
Kalemegdan
Belgrád
Franciaország
Szerbia
Pristina
egyetemisták

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.