Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Befejezte szerbiai látogatását Emmanuel Macron

2019-07-16
15:12
2019-07-16
18:11
Forrás
Pannon RTV
A francia köztársasági elnök két napot töltött szerb kollégája meghívására Belgrádban.

Tegnap közös sajtótájékoztatót tartottak, szerződéseket írtak alá, együtt koszorúztak, és a Kalemegdanon a néphez is szóltak, később együtt is vacsoráztak. Aleksandar Vučić és Emmanuel Macron ma főként egyetemistákkal találkozott a szerb fővárosban. A szerb elnök a sajtónak ezt követően azt mondta: várhatóan szeptemberben, Párizsban ül egy asztalhoz Belgrád és Pristina.

Tanulnunk kell a múltunkból, hogy jobb és szebb jövőnk legyen - értett egyet a francia és a szerb államfő, miután találkoztak a Regionális Ifjúsági Együttműködési Iroda hallgatóival. A megbékélés, a sztereotípiák leküzdése és a régió fiataljainak együttműködése békét hozhat a régióba. Aleksandar Vučić elmondta, egyezik Emmanuel Macron kijelentésével, hogy dolgozni kell azon, hogy minél jobb viszonyok alakuljanak ki a térségben, mert ha erősebbé válunk, akkor már kevésbé lesz fontos a régió számára, mi történik az Európai Unióval.

A szerb elnök a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd lehetséges folytatásáról is beszélt. Elárulta: Macron egy speciális találkozót hívna életre, amelyre meghívná a belgrádi és a pristinai felet, valamint a német kancellárt, mindezt azzal a céllal, hogy előmozdítsa a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédet.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia (SZHP): „Hiszem, hogy lesz valamiféle tárgyalás Berlinben, vagyis Párizsban. Úgy gondolom, hogy némi időnek el kell telnie, hogy újra tudjunk néhány dologról beszélni. Tudják, utálom a másik oldalra hárítani a felelősséget és a vámokról beszélni, vagy nem is tudom miről. Meg kell várnunk, hogy a nagy hatalmak megtegyék a saját dolgukat és akkor majd mi is előállunk a saját dolgainkkal.”

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Tegnap a Kalemegdanon a két államfő koszorút helyezett el annál az emlékműnél, amelyet a franciáknak való köszönet jeléül állítottak fel. Az összegyűlt tömeg előtt Macron szerbül is felszólalt. Azt mondta, Franciaország szereti Szerbiát és a lakosait, valamint azt, hogy Szerbia a szívükben van.

Emmanuel Macron, államfő, Franciaország: „Tessék, Franciaország is itt van. Szerbia ugyanúgy a szívünkben él ma és mindörökké. Ma és mindörökké! Éljen Szerbia, éljen Franciaország! Éljen a két ország közötti barátság!”

A francia elnök beszédében kiemelte, a hosszú közös múlt egy fényes jövőhöz vezethet, addig viszont rengeteg munkát kell elvégezni. Vučić megköszönte Emmanuel Macronnak a többéves barátságot ami Franciaországot és Szerbiát összeköti, valamint a türelmet, amivel meghallgatta Szerbia problémáit.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

A francia elnököt Aleksandar Vučić szerb államfő kísérte ki a Nikola Tesla repülőtérre. Korábban a két államfő négyszemközti megbeszélést is folytatott, a francia delegációval pedig 22 megállapodási szerződést kötött a szerb fél. Emmanuel Macron kétnapos szerbiai látogatása kedden kora délután ért véget.

Emmanuel Macron
Aleksandar Vučić
Kalemegdan
Belgrád
Franciaország
Szerbia
Pristina
egyetemisták

Most

23:20, Frissítve: 23:42

Remizett a Crvena zvezda idegenben

A labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében a belgrádi Crvena zvezda Bernben a svájci Young Boys együttesével 1:1-es félidő után 2:2-es döntetlent játszott.

Népszerű