Ugrás a tartalomra

Belgrád és Pristina folytatják az erőfeszítéseket a már meglévő megállapodások végrehajtása érdekében

2019.04.30
13:57
2019.04.30
17:28
Forrás
Pannon RTV
Kiadták a berlini csúcstalálkozó zárónyilatkozatát. Ebben Belgrád és Pristina viszonyáról is szó van.

A felek egyetértettek abban, hogy folytatják az erőfeszítéseket a már meglévő megállapodások végrehajtása érdekében, valamint konstruktívan részt vesznek a párbeszédben.

Az átfogó és végleges megállapodás kulcsfontosságú lehet Szerbiának és Koszovónak az uniós csatlakozás szempontjából - áll a határozatban. A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a megállapodásnak politikailag fenntarthatónak kell lennie, annak érdekében, hogy hozzájáruljon a régió stabilitásához és békéjéhez.

A német kormány honalapján olvasható nyilatkozat szerint Belgrád és Pristina ígéretet tett arra is, hogy konstruktív szerepet vállalnak az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini közvetítésével folytatódó tárgyalásokban, amelyek tavaly megfeneklettek.

A dokumentum szerint a résztvevők megállapodtak arról, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a regionális gazdasági régió létrehozása érdekében, mindezt összhangban a 2018-ban Szófiában megtartott csúcstalálkozó nyilatkozatával.

A felek azzal kapcsolatban is egyetértettek, hogy szükség van a gazdasági, a biztonsági és a szabadkereskedelmi összefogásra, valamint folytatják az együttműködést a Berlini Folyamat keretében. Nyilatkozatukban megerősítették, hogy elkötelezettek a demokrácia iránt, illetve küzdenek a korrupció és a szervezett bűnözés ellen. Horvátország azt is vállalta, hogy a 20-as Európai Uniós soros elnöki posztja alatt csúcstalálkozót szervez majd a nyugat-balkáni országok számára.

Koszovó

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű