Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundžić

Belgrád és Pristina viszonyáról tárgyalt Aleksandar Vučić és Matthew Palmer

2019-06-10
14:47
2019-06-10
18:00
Forrás
Pannon RTV
Véleményük szerint mindkét félnek a jövő felé kell fordulni. Kiemelték, az, hogy mi fog történni, sokkal fontosabb annál ami a múltban történt.

Aleksandar Vučić szerint a belgrádi találkozón nyílt tárgyalást folytatott Matthew Palmerrel. A szerb államfő ismertette az Amerikai Egyesült Államok helyettes államtitkárával Pristina lépéseit, amelyek szerinte sértik a nemzetközi jogot. Hangsúlyozta, hogy Szerbia továbbra is készen áll tárgyalások folytatására: „Eltérőek az álláspontjaink, az Egyesült Államok elismerte Koszovó függetlenségét, Szerbia pedig Koszovót saját területeként tartja számon. Amiben azonban teljesen egyetértünk, hogy csak tárgyalások, valamint a béke és a stabilitás megőrzésével, az albán és szerb nép érdekeit tiszteletben tartva találhatunk valamilyen megoldást. Megkértem Palmer urat Szerbia nevében, hogy értse meg, Szerbia ragaszkodik ahhoz, hogy kompromisszumos megoldást találjanak.”

A koszovói hatóságok által a szerb termékekre kivetett vámok akadályozzák a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatását - mondta a találkozót követő sajtótájékoztatón Matthew Palmer. Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának helyettes államtitkára szerint a kivetett vámok miatt Szerbia és Koszovó EU integrációja. Palmer hozzátette Washington célja, hogy a koszovói vezetés eltörölje ezeket a vámokat: „Lehetőségünk volt arról beszélni, hogy hol tart most a párbeszéd és hogyan haladhatunk előre abban. Az Egyesült Államok továbbra is támogatja a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatását. Úgy gondoljuk, hogy a párbeszéd folytatása megnyithatja az európai utat mind Szerbia, mind Koszovó számára. Látjuk, hogy a vámok akadályozzák ezt. Azt szeretnénk, hogy szüntessék meg a vámokat és lehetővé váljon, hogy a felek visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz.”

Matthew Palmer a Szerbiában működő amerikai vállalatok képviselőivel is találkozik, hogy megvitassák milyen kárt szenvednek a Pristina által bevezetett vámok miatt. Az Amerikai Egyesült Államok helyettes államtitkára hangsúlyozta Szerbia számíthat Washington támogatására EU-s integrációjuk során. A szerb államfő megragadta az alkalmat, hogy szerbiai látogatásra invitálja Donald Trump elnököt.

Aleksandar Vučić
Koszovó

Most

21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.