Ugrás a tartalomra

Belgrád-Pristina párbeszéd: Nemzeti közösségek, pénzügyek és tulajdonjog a napirenden

2020.09.07
15:46
2020.09.07
17:26
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott a Belgrád-Pristina párbeszéd ma Brüsszelben. Szerbiát az államfő, Aleksandar Vučić, míg Koszovót a kormányfő, Avdullah Hoti képviselte.

A hétfői brüsszeli találkozó Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, és Miroslav Lajčak, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel foglalkozó különleges megbízottja jelenlétében zajlott. 11 órakor kétoldalú egyeztetés kezdődött Aleksandar Vučić szerb államfővel és küldöttségével. Délben már mindhárom oldal részvételével zajlottak a tárgyalások, a koszovói kormányfővel, Avdullah Hotival és küldöttségével kiegészülve. A nemzeti közösségek helyzete, pénzügyi vonatkozású témák, valamint tulajdonjogi kérdések szerepeltek napirenden.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Három téma van, amelyekről eddig beszéltünk, ezek az eltűnt személyek és a kitelepítettek ügye, valamint gazdasági kérdések. Ezekkel kapcsolatban alapvetően egyetértettünk. Két újabb témába fogtunk bele ma, az egyik a Szerb Községek Közösségének kérdése. Erről szeptember 17-én folytatódnak majd az egyeztetések a tárgyalócsoportok vezetőivel. Mi pedig szeptember 28-án ülünk össze ismét, ha nem tévedek, itt Brüsszelben, vezetői szinten. A másik téma a tulajdonjogi, illetve a pénzügyi kérdések. Tehát elmondható, hogy a legfontosabb kérdések kerülnek terítékre, azaz a legnehezebb kérdések.”

Hozzátette, amikor megalakul a szerb kormány, és a parlament újra teljes gőzzel végzi majd a munkáját, Koszovó kérdése lesz majd az egyik fő prioritás. Cél, hogy semmilyen vámot se szabjanak ki a szerbiai termékekre - hangsúlyozta Vučić. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a találkozó előtt nyilatkozva elmondta, a felek az uniós integráció mellett foglaltak állást. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője: „Azzal kapcsolatban is elkötelezték magukat, hogy megkétszerezik az erőfeszítéseiket, hogy biztosítsák az uniós jogszabályok további összehangolását, a rájuk vonatkozó kötelezettségekkel összhangban. Természetesen különbözik az álláspontjuk. Mégis visszatérnek ide, hogy közös nevezőre jussanak, és dolgozzanak viszonyaik és kapcsolataik teljes körű rendezésén.”

A két ország vezetője legutóbb csütörtökön és pénteken folytatott tárgyalásokat, amelyeknek a washingtoni Fehér Ház adott otthont. A megbeszélésen Vučić és Hoti a kétoldalú gazdasági kapcsolatok rendezéséről írt alá megállapodást, külön-külön az Amerikai Egyesült Államokkal.

Belgrád-Pristina
Brüsszel
Aleksandar Vučić

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.