Ugrás a tartalomra

Belgrádba érkezik Emmanuel Macron francia államfő

2019.07.15
03:20
2019.07.15
16:39
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Két napot tölt Belgrádban a francia elnök. Vele együtt vállalkozók is érkeznek Szerbiába. Húsz államközi szerződést írnak alá, öt a fegyverkezésre és a hadászati eszközökre vonatkozik.

Két napot tölt majd Belgrádban a francia elnök. Aleksandar Vučić szerb államfő több ajándékkal is készül a számára. Egyebek mellett egy szerb lovassági szablyát adományoz majd Emmanuel Macronnak, amellyel 1895-től fegyverezték fel a katonákat, és amelynek markolatába a szerb címert gravírozták.

Macron sem érkezik üres kézzel. Azzal, hogy ellátogat a szerb fővárosba, francia vállalkozók is érkeznek az országba. Jelen állás szerint a jövőben a gazdaság lesz az együttműködés középpontjában. Szerbiában most mintegy 100 francia befektető van jelen a termelés területén. 2010 óta valamivel több mint másfél milliárd euró közvetlen befektetés érkezett részükről az országba. Szerbiában a franciák azok, akik a leginkább érdeklődnek az autóiparba történő beruházás iránt, de jelen vannak a banki, az építőipari és a gépipari ágazatban is. Az pedig, hogy 18 év után egy ilyen nagy francia államférfi érkezik az országba, jelzésértékű lesz a magánvállalkozók felé is, hogy befektessenek Szerbiában - vélik a szakértők.

Fotó: Tanjug/Sava Radovanovic

Macron hétfői érkezését követően a Nikola Tesla reptéren szól a lakosokhoz, ezután pedig számos hivatalos találkozója lesz. Tárgyalnak majd Koszovó kérdéséről, az adókról, a fegyverekről és kulturális kérdésekről is, valamint megtekinti a Kalemegdant és több emlékművet is. Több elmélet is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy milyen céllal érkezik most Belgrádba a francia államfő. Az egyik elképzelés szerint azért, hogy feltérképezze, milyen lehetőségek vannak a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatására, más elképzelés szerint arra törekszik ezzel a lépéssel is, hogy megerősítse Franciaország jelenlétét a régióban.

Franciaország
Emmanuel Macron
Belgrád

Most

Népszerű