Ugrás a tartalomra
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

Belgrádba látogatott az orosz kormányfő

2019-10-19
17:30
2019-10-19
20:41
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Dmitrij Medvegyev egynapos látogatásra érkezett a szerb fővárosba.

A politikus részt vett Batajnicán a katonai gyakorlaton, amelyet annak tiszteletére rendeztek, hogy 75 éve a Josip Broz Tito vezette partizánok és a Vörös Hadsereg bevonult Belgrádba. Dmitrij Medvegyev utoljára tíz évvel ezelőtt járt Szerbiában, akkor államfői pozícióban.

Tanjug/Dragan Kujundzic
Fotó: Tanjug/Dragan Kujundzic

Dmitrij Medvegyev repülőgépe nem sokkal szombat dél után landolt Belgrádban. Az orosz kormányfőt Ana Brnabić szerb miniszterelnök köszöntötte a Nikola Tesla repülőtéren, majd pedig Batajnicára utaztak, ahol Aleksandar Vučić szerb államfő fogadta az orosz kormányfőt. A baráti üdvözlést követően a felek, illetve delegációik közösen tekintették meg a katonai gyakorlatot.

Predsednistvo Srbije
Fotó: Predsednistvo Srbije

Elsőként a gyalogság vonult fel a parádén, majd pedig a haditechnika egységei is bemutatkoztak. Páncélos járműveket is láthatták a meghívott vendégek, majd gyakorlatot is rendeztek Batajnicán. A helikopterrel érkező katonák egy bajba került, sérült társukat mentették ki egy szorult helyzetből.

Predsednistvo Srbije
Fotó: Predsednistvo Srbije

Az eseményen Aleksandar Vučić gratulált annak kapcsán, hogy a Josip Broz Tito vezette partizánok és a Vörös Hadsereg 75 éve vonult be Belgrádba, illetve köszöntet mondott azoknak a katonáknak is, akik 20 évvel ezelőtt óvták az országot. Kiemelte, a szerb katonaság napról napra egyre modernebb technikával rendelkezik. „Szerbia óvni fogja a szabadságszerető hagyományait. Képesek leszünk egyedül megóvni a légterünket, a földünket és a polgárainkat. Éljen a szabad és független Szerbia!“ - hangoztatta Vučić.

A katonai bemutatón azok a MiG 29-es vadászgépek is bemutatkoztak, amelyek Oroszországból érkeztek Szerbiába.

Tanjug/Tanja Radovanovic
Fotó: Tanjug/Tanja Radovanovic

A batajnicai katonai gyakorlat megtekintését követően a Szerbia Palotában folytatta látogatását Dmitrij Medvegyev. Az orosz kormányfőt Ana Brnabić fogadta az épület előtt katonai tiszteletadás mellett. A szerb kormány tagjai is köszöntötték az orosz kormányfőt.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic
Fotó: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

Ana Brnabić és Dmitrij Medvedev négyszemközt is tárgyalt. A szerb miniszterelnök köszönetet mondott orosz kollégájának, amiért időt szakított arra, hogy ellátogasson Szerbiába. Medvegyev válaszul azt felelte, hogy ez a nap a két ország közös ünnepe.

orosz kormányfő
Dmitrij Medvegyev
Belgrád

Most

07:11

Kezdődik a második félév

Ma kezdődik a második félév a szerbiai általános és középiskolákban. A szeptemberben elfogadott oktatási modell és az intézkedések továbbra is érvényben maradnak a tanintézményekben.
21:20, Frissítve: 21:44

Készül a finn orrspray-csodavakcina

Finnországban a kormány felháborodásának adott hangot az akadozó vakcina-szállítmányok miatt. Krista Kiruru miniszter azt mondta, hogy csak csordogál az EU által beszerzett vakcina.

Népszerű