Ugrás a tartalomra

Belgrádba látogatott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter

2018.06.13
15:00
2018.06.13
16:40
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
A szerb fővárosban többek között Ivica Dačić külügyi és Aleksandar Antić energetikai miniszterrel, valamint Aleksandar Vučić államfővel politikai, gazdasági és infrastrukturális témákról egyeztetett.

Történelmi csúcsponton vannak a szerb-magyar kapcsolatok köszönhetően a kétoldalú együttműködés iránti elkötelezettségnek és nyitottságnak a magyar fél, vagyis Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya részéről - jelentette ki Aleksandar Vučić

A szerb elnök hangsúlyozta, Belgrád hosszútávon eltökélt a jó baráti viszony folyamatos fejlesztésében. Vučić megköszönte a magyar támogatást Szerbia eurointegrációjában. Közös infrastrukturális és energetikai projektekről, valamint a migránsválsággal szembeni közös fellépésről is tárgyaltak.

Szijjártó Péter és Ivica Dačić azt is leszögezték, hogy kiemelkedően magas szinten van a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolat, és ebben az együttműködésben elsőbbséget élvez az infrastrukturális összeköttetés fejlesztése és az energetikai helyzet megszilárdítása.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter elégedettségének adott hangot a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség helyzetével kapcsolatban. A szerb külügyi tárcavezetővel a térséget érintő migrációs nyomásról is tárgyaltak. A szerb-magyar barátság jegyében egy szerb labdarúgó válogatott mezzel ajándékozta meg a magyar diplomatát szerb hivatalbeli kollégája.

Közép-Európába dél felől jelenleg nem érkezik földgáz. A régió energiabiztonsága szempontjából ezen mindenképpen változtatni kell. Egyebek mellett erről is egyeztetett Belgrádban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Aleksandar Antić energetikai és bányászati miniszter, illetve a bolgár energetikai miniszter. A gázellátás hiányosságának egyik lehetséges megoldása a Török Áramlat második szála lehet.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „A Gazprom arról tájékoztatott minket, hogy a Török Áramlat második szálával azt a célt próbálják szolgálni, hogy az abban szállított gáz Közép-Európába, tehát Bulgáriába, Szerbiába és Magyarországra kerüljön, onnan tovább pedig az európai elosztó rendszerbe.”

A magyar külgazdasági és külügyminiszter politikai kérdésekről is tárgyalt a szerb fővárosban, amelyek főként az ország uniós csatlakozási törekvéseire vonatkoztak. A magyar javaslat arról szól az Európai Unióban, hogy még az idei esztendőben minden tárgyalási fejezetet nyissanak meg Szerbiával – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Mi azt gondoljuk, hogy ha a szerbek integráció folyamatát feltudjuk gyorsítani, akkor az az egész Nyugat-Balkán stabilitási szempontjából és Magyarország biztonsága szempontjából is kritikus fontosságú. Megerősítettem számukra azt, hogy nem fogadunk el kettős mércét az Európai Unióban, tehát nem fogadjuk el azt, hogy olyan szempontokat szabjanak Szerbiának, amelyeket nem szabnak, vagy nem szabtak más tagállamoknak, vagy más tagjelölteknek.”

A Szerbiát és Magyarországot érintő aktuális politikai helyzet, illetve a gázellátási problémák orvoslása mellett a Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítéséről is szó esett Belgrádban.

Szijjártó Péter
Belgrád
Ivica Dačić
Aleksandar Antić
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.