Ugrás a tartalomra

Belgrádba utazott Pásztor István - Karlóca fejlesztése a napirenden

2021.05.17
15:45
2021.05.17
18:56
Forrás
Pannon RTV
A Tartományi Képviselőház elnöke a köztársasági parlamenti elnökkel is tárgyalt.

A Karlóca fejlesztését érintő törvényjavaslat megvitatása miatt utazott ma Belgrádba Pásztor István. A Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke Ivica Dačić köztársasági parlamenti elnökkel is találkozott, valamint a hamarosan sorra kerülő szerb-magyar gazdasági vegyes bizottság üléséről is egyeztetett a VMSZ-es államtitkárokkal.

A köztársasági és a tartományi parlament tovább folytatja az együttműködést és hamarosan együttes ülést is tartanak, valószínűleg Újvidéken – erről egyeztetett Pásztor István Ivica Dačić köztársasági parlamenti elnökkel Belgrádban. A Tartományi Képviselőház elnöke részt vett a köztársasági parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülésén is, ahol napirendi pontként szerepelt a Karlóca fejlesztését érintő törvényjavaslat megvitatása.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke: „Emlékeztetni szeretnék, hogy a vajdasági parlamentnek van egy törvénytervezet-benyújtási alkotmányos hatásköre. Az elmúlt 20 évben több mint 40-szer éltünk ezzel a lehetőséggel, de ebből a rengeteg próbálkozásból ez csak a negyedik olyan törvény, amelyik napirendre is került és talán ez lesz a 2-dik vagy 3-dik amelyik elfogadásra is fog kerülni. Én ezt nagyon fontosnak tartom, mert az utolsó ilyen kísérletre 5-6 évvel volt példa. Azt remélem, hogy ez a mostani sikeres próbálkozás, talán kedvet fog adni a tartományi kormánynak is, hogy ilyen jellegű törvénytervezeteket beterjesszen a vajdasági parlamenten keresztül és hogy ezek napirendre kerüljenek.”

Pásztor találkozott a VMSZ-es államtitkárokkal is, akikkel elsősorban a közelgő szerb-magyar gazdasági vegyes bizottság üléséről tárgyalt. A június 3-ra és 4-re tervezett ülésen egyebek között infrastruktúra-fejlesztések, úthálózat- és közlekedésfejlesztés, valamint feltételezhetően a határátkelőket is érintő kérdések lesznek napirenden. Ilyen például a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása is, ami hamarosan elindulhat. „Azt hiszem, hogy teljesen reális, hogy valamikor a következő év közepéig, júniusáig, júliusáig ez a munka befejeződjön. Megvan a pénz rá mindkét oldalon, megvan most már a kivitelező is mindkét oldalon. Azt gondolom, hogy műszakilag ennyi idő alatt ez a munka teljesíthető.”

A VMSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a vasúti forgalmat érintő határellenőrzési folyamatokon is feltétlenül javítani kell. Szerinte megengedhetetlen, hogy ilyen időkben, amikor a két ország közötti kapcsolatok történelmi csúcson vannak, ilyen gyalázatos legyen a vasúti határátjárás. A folyamatok egyszerűsítéséhez szükséges technikai eszközök mindenesetre adottak – tette hozzá.

Pásztor István
Karlóca

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.