Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Idei Sándor

Belgrádban tárgyal Várhelyi Olivér

2020.02.06
16:42
2020.02.06
18:11
Forrás
Pannon RTV
Az uniós politikus Brüsszel támogatásáról biztosította Belgrádot.

Szerbia európai útjáról, a csatlakozási folyamat várható változásairól és a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatásáról is tárgyalt Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos és Aleksandar Vučić szerb államfő csütörtökön Belgrádban.

Pannon RTV/ Idei Sándor

Az uniós bővítési biztos egy nappal azt követően látogatott a szerb fővárosba, hogy Brüsszelben ismertette az európai uniós bővítéstervezett új metodológiáját. A tervek szerint az új rendszer lehetővé tenné, hogy a csatlakozási folyamat hitelesebbé, dinamikusabbá, kiszámíthatóbbá és politikailag megalapozottabbá váljon. Emellett változást jelentene, hogy a jobban teljesítő országokat jutalmaznák, azokat viszont, akik nem teljesítenek, valamilyen formában büntetnék, visszaléptetnék. A 35 tárgyalási fejezetet hat csoportba osztanák – részletezte Várhelyi Olivér.

Várhelyi Olivér, bővítési biztos, Európai Bizottság: „Az elképzelés mögötti alapötlet az, hogy próbáljuk meg a folyamatot politikaibbá tenni, és azokról az ügyekről beszéljünk, amelyek összetartoznak. Hogy szélesebb látókörünk legyen, és ne daraboljuk fel különböző részekre az ügyeket, hogy nagyobb legyen az együtt hatás a teljes folyamat során, és remélhetőleg nagyobb a dinamizmus is.”

Pannon RTV/ Idei Sándor

Aleksandar Vučić kiemelte, ha az új bővítési rendszer részletei ismertté válnak, Szerbia dönteni fog, hogy azok alapján, vagy a régi rendszer szerint kívánja-e folytatni a csatlakozási tárgyalásokat. Mint mondta, ő személy szerint az új rendszert tartja jobbnak és követendőnek, a csatlakozási fejezetek ugyanis így átláthatóbbak.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Amennyiben teljesítünk mindent egy adott területről, akkor abból a szempontból – ha nem is lennénk az Európai Unió tagjai, de – azon a területen Európához tartoznánk, és ugyanúgy hozzáférnék bizonyos alapokhoz, ahogy ők. Ez nagy motiváció mindannyiunk számára, hogy így tegyünk.”

Pannon RTV/ Idei Sándor

A 35 csatlakozási fejezet közül Szerbia eddig 18-at nyitott meg, Szerbia abban reménykedik, hogy az új Európai Bizottság megbízatási ideje alatt felgyorsul a csatlakozási folyamat. Várhelyi Olivér kiemelte: személyes célként azt tűzte ki, hogy a bizottság mostani mandátuma alatt legalább egy nyugat-balkáni ország az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon.

Pannon RTV/ Idei Sándor

Várhelyi Olivér és Jadranka Joksimović európai integrációért felelős miniszter a sajtótájékoztatót megelőzően aláírta az előcsatlakozási pénzügyi támogatásra vonatkozó, IPA 2019 elnevezésű megállapodást, amelynek értelmében az Európai Unió 138,55 millió euróval támogatja Szerbiát.

Várhelyi Olivér
Belgrád
Jadranka Joksimović
Európai Bizottság
bővítési biztos
bővítéspolitika

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.