Ugrás a tartalomra

Belgrádban tárgyalt Angela Merkel és Aleksandar Vučić

2021.09.13
19:33
2021.09.14
10:19
Forrás
Pannon RTV
Szerbiába látogatott Angela Merkel német kancellár. Aleksandar Vučić szerb államfővel a kétoldalú kapcsolatokról, gazdasági és politikai témákról, illetve európai kérdésekről egyeztettek.

Hat szerb MiG–29-es vadászgép kíséretében landolt Angela Merkel repülőgépe a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren. A hamarosan leköszönő német kancellár 4 órakor érkezett meg Belgrádba. A repülőtéren a szerb államfő és katonai díszőrség fogadta. Ezt követően a Szerbia Palotában a katonai tiszteletadást követően a négyszemközti megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatokról, gazdasági és politikai témákról, illetve európai kérdésekről egyeztetett a szerb államfő és a német kancellár.

Angela Merkel, kancellár, Németország: „Koszovóról, valamint Bosznia és Hercegovináról is beszéltünk. Több témánk volt, amiről beszélnünk kellett. Hiszek a beszélgetéseink őszinteségében és abban, hogy a másik fél meghallgatja mondandónkat és ezekre alapozva konkrét lépések történnek. Ez az, ami jellemzi a kapcsolatunkat. Vučić elnököt olyan személynek ismertem meg, aki nem tesz hamis ígéreteket, hanem mindig megpróbálja megvalósítani az ígéreteit. Köszönöm az együttműködést és bátorítom önöket, hogy tegyenek további lépéseket a jogállamiság terén, a plurális társadalom felé.”

Aleksandar Vučić köszönetet mondott a német kancellárnak a Szerbiának és a Nyugat-Balkánnak nyújtott segítségéért. A megbeszélésen Szerbia európai útjáról is tárgyaltak. A szerb államfő arról biztosította Merkelt, hogy Szerbia a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatásában a kompromisszumos megoldásra törekszik, hiszen csak a békének van jövője a térségben. Tárgyaltak továbbá a két ország gazdasági együttműködéséről is. Vučić szerint ennek sikeressége kiemelten fontos a térség jövője szempontjából.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Amikor 2014-ben miniszterelnök lettem 17 ezer ember dolgozott német vállalatokban Szerbiában. Napjainkban 72 684 ember dolgozik német cégekben. Németország Szerbia legnagyobb kereskedelmi partnere. Reményeink szerint az idén Németországgal elérjük a 6 milliárdot, ami háromszor nagyobb mint tíz évvel ezelőtt.”

Koszovó ügyében a konfliktus nem megoldás, kompromisszumot kell elérni, és csak a békének van jövője a térségben – egyezett meg a szerb elnök és a német kancellár a belgrádi találkozón.

Merkel kancellár megállapította, hogy Szerbia számtalan szállal kötődik Németországhoz, leginkább a gazdaság terén. Ezt az együttműködést a jövőben is folytatni fogják. Merkel a nyugat-balkáni országok összefogását szorgalmazza, és azt mondta, reméli, hogy a szavakat, az ígéreteket a tettek is követik majd, ami az uniós felzárkózást illeti.

3000 rendőr, valamint a tetőkön mesterlövészek ügyelnek a német kancellár biztonságára.

Küzdeni fogok Szerbiáért - üzente Aleksandar Vučić az Angela Merkellel való találkozója előtt. A szerb köztársasági elnök Instagram oldalára feltöltött videóban azt mondta: nagy jelentőséggel bír az ország számára, hogy a német kancellár Belgrádba látogat.

A közös sajtótájékoztatón Vučić elmondta, valóban reformok kellenek Szerbiában, az európai uniós tagság érdekében is.

Angela Merkel Belgrádból az albán fővárosba, Tiranába utazik, ahol kedden a nyugat-balkáni térség vezetőivel a régiós együttműködésről tárgyal.

Angela Merkel
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.