Ugrás a tartalomra
MTI/Bruzák Noémi

Bemutatjuk Novák Katalint

2022.05.14
16:47
2022.05.14
20:23
Forrás
Pannon RTV
Magyarország első női köztársasági elnöke család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként, majd családokért felelős tárca nélküli miniszterként vált széles körben ismertté.

Novák Katalin kormányzati pályafutását 2001-ben a magyar Külügyminisztériumban kezdte referensként. 2010-ben Martonyi János külügyminiszter tanácsadója lett, 2013-tól pedig a frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos volt. A magyar Emberi Erőforrások Minisztériumában család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként dolgozott, 2020-ban pedig családokért felelős tárca nélküli miniszter lett. A Fidesz külügyekért is felelős alelnöke.

MTI/Bruzák Noémi

Jogi és közgazdasági diplomával rendelkezik, felső fokon beszél angolul, németül és franciául. Nevéhez fűződik a Családok évének 2018-as meghirdetése és a kétévente rendezett Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozók megszervezése is.

Pixabay/RGDJ

Családanyaként és a magyar kormány demográfiai törekvéseinek felelőseként céljaként határozta meg a vágyott gyermekek megszületésének elősegítését, a gyermeket nevelő családok megerősítését, a családalapítás előtt álló fiatalok támogatását, a generációk közötti együttműködés ösztönzését. Nevéhez olyan, nemzetközileg is elismert lehetőségek kidolgozása fűződik, mint a Babaváró támogatás, a négygyermekes édesanyák SZJA-mentessége, az Otthonteremtési Program, vagy a bölcsődei fejlesztések.

Facebook/Novák Katalin

Tavaly novemberben mutatták be a szerkesztésében kiadott - ötven ember, köztük író, költő, humorista, pap, sportoló, tudós, gazdasági és közéleti szereplő - családról szóló írásait tartalmazó, Ami a miénk című kötetet.

Facebook/Novák Katalin

Női politikusként kiemelten fontosnak tartja, hogy a nőknek ne kelljen lemondaniuk a családalapításról, ha fontos számukra a szakmai életük. Saját példájával is ezt igyekszik alátámasztani. Férje István, gyermekei Ádám, Tamás és Kata. 2021 decemberében Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelentette be, hogy Novák Katalint jelölik köztársasági elnöknek.

Novák Katalin
Magyarország
köztársasági elnök

Most

15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.
13:26

Újabb delfintámadás Japánban

Újabb delfintámadás ért két fürdőzőt egy japán strandon, egyiküket kórházba kellett szállítani. Nem először történt ilyesmi, már legalább hat hasonló esetről tudnak.

Népszerű