Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Benyújtotta lemondását Ramush Haradinaj

2019-07-19
18:51
2019-07-20
17:32
Forrás
Pannon RTV
Ma délután benyújtotta lemondását a kormányfői posztról Ramush Haradinaj. Koszovó miniszterelnöke ezt a kormányülésen jelentette be Pristinában.


Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök azért adta be visszavonhatatlan lemondását a koszovói kormány pénteki ülésén, mert a koszovói különleges bíróság, amely az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett feltételezett háborús bűnöket vizsgálja, gyanúsítottként idézte be.

Ramush Haradinaj, leköszönő miniszterelnök, Koszovó: „Most jelentettem be a kormányülésen, hogy lemondok Koszovó miniszterelnöki tisztségéről. Az ok az, hogy idézést kaptam kihallgatásra, mint gyanúsított a hágai különleges bíróság elé, amely Koszovót vizsgálja. Azért, hogy eleget tegyek ennek a kötelességemnek, külön akartam választani ezt a országomtól és a miniszterelnöki tisztségtől. Nem megy Koszovó miniszterelnöke a bíróság elé, nem megy Koszovó, hanem Ramush Haradinaj megy.”

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Haradinaj a kormányülésen elmondta, az állami intézményeknek továbbra is zavartalanul kell működniük, és a szerbiai árura kivetett százszázalékos vámot sem törlik el. Hozzátette: most az államfő feladata az, hogy konzultációt kezdjen a pártokkal, és kijelölje az előrehozott választások időpontját.

A háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság és az ügyészség feladata a gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg által elkövetett, illetve feltételezett háborús bűnök vizsgálata. Az UCK tettei máig vitatottak. Azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amivel kapcsolatban Hashim Thaci koszovói államfő neve is felmerült. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire. Az UCK-nak tagja volt Ramush Haradinaj, Hashim Thaci államfő és Kadri Veseli házelnök is.

A bíróság létrehozásáról szóló törvényt nemzetközi nyomásra 2014-ben fogadta el a koszovói parlament.
Nem a különleges bíróság az első testület, amely a koszovói háborús bűnöket vizsgálja, korábban a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken is folytak eljárások a feltételezett elkövetők ellen. Ramush Haradinajt például a Nemzetközi Törvényszék 2008-ban és 2012-ben is felmentette az ellene felhozott vádak alól, Fatmir Limaj miniszterelnök-helyettest pedig 2007-ben mentették fel.

lemondás
Ramush Haradinaj
Pristina
Koszovó
miniszterelnök

Most

Népszerű

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.