Ugrás a tartalomra

Biden: az Egyesült Államok visszatért a nemzetközi porondra

2021.06.10
06:55
2021.06.11
08:44
Forrás
MTI
Az Egyesült Államok "ismét itt van", elkötelezettsége a NATO mellett sziklaszilárd, és a világ demokráciái újból vállvetve szállnak szembe a jövőjüket érintő legkeményebb kihívásokkal - jelentette ki Angliában Joe Biden amerikai elnök.

Biden repülőgépe, az Air Force One a délkelet-angliai Mildenhall közelében működő légitámaszponton szállt le. A támaszpont a brit királyi légierő (RAF) tulajdonában van, de elsősorban az amerikai légierő használja.

Bidennek ez az első hivatalos külföldi utazása elnöki beiktatása óta.

Az Egyesült Államok "ismét itt van, és a világ demokráciái újból vállvetve szállnak szembe a legkeményebb kihívásokkal" - jelentette ki szerda este Angliában Joe Biden amerikai elnök. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Washington nem konfrontációra, hanem stabil, kiszámítható kapcsolatrendszerre törekszik Oroszországgal.

Érkezése után, a támaszpont amerikai személyzetének tagjai előtt tartott beszédében Joe Biden - aki a jövő héten találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - kijelentette: az Egyesült Államok és Oroszország "hihetetlen súlyú" közös felelőssége a hadászati stabilitás és a fegyverzetkorlátozási megállapodások fenntartása.

Az amerikai elnök a tervek szerint csütörtökön kétoldalú megbeszélést tart Boris Johnson brit miniszterelnökkel, majd péntektől részt vesz a G7-országok csúcsértekezletén, amelyet a délnyugat-angliai Cornwall megye Carbis Bay nevű kisvárosában tartanak.

Az előzetesen ismertetett tervek szerint Joe Biden az értekezleten hivatalosan bejelenti, hogy az amerikai kormány 500 millió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát vásárol, és ezeket az oltóanyagokat rászoruló országoknak adja át.

Vasárnap fogadja őt és feleségét II. Erzsébet királynő.

Nagy-Britannia
amerikai
elnök

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.