Ugrás a tartalomra
Tanjug/Phil Noble/Pool Photo via AP

Biden meg akarja erősíteni kapcsolatait a szövetségeseivel

2021.06.10
11:40
2021.06.10
17:57
Forrás
Pannon RTV
Joe Biden, amerikai elnök beiktatása óta első tengerentúli útjára indult. Biden európai látogatásának célja megerősíteni kapcsolatait a szövetségesekkel és visszaállítani Amerika világvezető szerepét.

Az amerikai elnök először Boris Johnson, brit kormányfővel tárgyal majd az Új Atlanti Chartáról, ami komoly kihatással lenne a gazdasági életre. Ilyen típusú megállapodást utoljára 1941-ben kötött a két ország. A találkozón emellett az utazási lehetőségek helyreállításáról is szó lesz. Az amerikai elnök a hétvégén a G7-ek csúcstalálkozóján vesz részt Londonban, ahol többek között a legalább 15 százalékos globális társasági minimumadó bevezetéséről is dönteni fognak, ami a multinacionális vállalatokat érinti elsősorban. Az amerikai elnök a csúcstalálkozó után Brüsszelbe utazik, ahol a NATO vezetőivel tárgyal majd. Biden nyolc napos európai tartózkodását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozásával zárja majd Genfben. Az Egyesült Államok elnöke Európába érkezése után elmondta, nem kíván konfliktusba kerülni Oroszországgal, stabil és kiszámítható kapcsolat kialakítására törekszenek.

Joe Biden
G7
G7 csúcs
Amerikai Egyesült Államok
Boris Johnson
Atlanti Charta
Vlagyimir Putyin

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.