Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

Biden nem pénzeli tovább Trump határfalát

2021.02.12
08:04
Forrás
Telex.hu
Joe Biden nem pénzeli tovább az amerikai adófizetők pénzéből az Egyesült Államok-Mexikó közti határfalat, írja a BBC.

Az amerikai elnök visszavonta az elődje, Donald Trump által 2019-ben hirdetett vészhelyzetet a déli határnál, amit Trump azért hirdetett ki, hogy lehetősége legyen a kongresszus által más célokra szánt közpénzt a fal építésére használni.

Biden csütörtökön levélben írta meg a kongresszusnak, hogy Trump korábbi végzése jogtalan volt, ő pedig nem fogja tovább adófizetők pénzét költeni a falra. Trump elnöksége alatt ugyanis több milliárd dollár ment el a falra. Biden azt mondta, minden átcsoportosított pénzt vagy falra fordított forrást át fog vizsgálni.

Trump a többi közt a fal építésével kampányolt erősen 2016-ban, de addigra már körülbelül ezer kilométernyi fal állt is, sokkal többet pedig ő maga nem épített hozzá, főképp a már meglévő kerítéseket építették újra. Betonfallal kampányolt, végül betonnal kitöltött acélgerendákat tettek le. Azt is állította, a falat Mexikó fogja fizetni, végül az amerikai adófizetők állták.

A határőrök viszont továbbra is visszaküldhetik Mexikóba a papírok nélkül érkező embereket.

Donald Trump
határ

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.
12:21

Nemezeltek a magyarkanizsai gyerekek

A nemezelés alapjait sajátíthatták el a magyarkanizsai fiatalok a Dobó Tihamér Képtárban szerda délelőtt. A negyedik osztályos diákok a nemezt, mint anyagot és a felhasználási lehetőségeit is megismerhették.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.