Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Biden – Putyin-találkozó: Érdemes volt találkozni

2021.06.17
10:45
2021.06.17
13:42
Forrás
euronews.com
Visszatérhet állomáshelyére az áprilisban hazahívott washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet is - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a Joe Bidennel tartott genfi csúcstalálkozót követően.

Az amerikai elnök egyhetes európai körútja ezzel véget ért, amely a G7 csoport angliai találkozójával kezdődött. Putyin elmondta, egyáltalán nem volt ellenséges a hangulat. Habár álláspontjaik az emberi jogok, a kiberbiztonság és az ukrajnai válság ügyében továbbra is távol esnek egymástól, nyitottak a párbeszédre.

Biden azzal kezdte sajtótájékoztatóját, hogy fontos volt személyesen beszélniük, mert így ki volt zárva a félreértés lehetősége. Elvégezte, amit akart - tette hozzá. Közölte az orosz elnökkel, hogy nem tűrik az amerikai demokrácia szuverenitásának megsértését, sem a demokratikus választások intézményének aláásását. Ezekre mindig meglesz Washington válasza. Lényegében azt ajánlotta Vlagyimir Putyinnak, egyezzenek meg egy együttműködési minimumban, olyan alapszabályokban, amelyeket mindketten tiszteletben tartanak.

Putyin is konstruktívnak nevezte a találkozót: összességében azt mondhatom, hogy nem volt ellenségeskedés - mondta az orosz elnök. Sőt ellenkezőleg, habár elvi álláspontjuk sok tekintetben eltér egymástól, mindkettejükben megvan a nyitottság arra, hogy megpróbálják megérteni a másikat, és megtalálni a módját annak, hogyan közelíthetőek álláspontjaik. Beszélgetésük kimondottan konstruktív volt - tette hozzá Putyin.

Joe Biden
Vlagyimir Putyin
Genf
G-7

Most

12:55, Frissítve: 13:00

Friss olimpiai hírek

Németh Nándor és Barna Andrej is elődöntőbe jutott 100 méter gyorson. Kapás Boglárka 200 méter pillangón szerepelt jól, és bent van a szám elődöntőjében.
11:49, Frissítve: 11:55

A járvány miatt veszélyben az olimpia

Tokióban a hétnapos átlag közel 50 százalékkal nagyobb az előző heti számnál. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a japán fővárosban kritikus koronavírushelyzet alakulhat ki.

Népszerű