Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Alex Brandon

Biden: A rakétát valószínűleg nem Oroszországból lőtték ki

2022.11.16
10:14
2022.11.16
11:59
Forrás
Szerbiai RTV, Euronews
Az első vizsgálatok alapján a tegnap Lengyelországban becsapódott rakétát nem Oroszországból lőtték ki - jelentette ki Joe Biden , amerikai elnök a G20-as csúcstalálkozón. Az AP értesülései szerint a rakétát az ukrán légvédelem lőtte ki.

Nagy valószínűséggel nem Oroszországból kilőtt, hanem eltévedt szovjet gyártmányú Sz-300-as, de ukrán légvédelmi rakéta csapódott be kedden lengyel területre, két ember halálát okozva - erről Joe Biden amerikai elnök beszélt a G7 és a NATO vezetőinek.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint három névtelenséget kérő amerikai tisztviselő közölte: az előzetes értékelések szerint a rakétát az ukrán erők lőtték ki válaszul egy orosz rakétára az ukrán elektromos infrastruktúra elleni keddi súlyos támadások közepette. A nyugati vezetők emiatt Moszkvát teszik felelőssé a súlyos incidensért. Ukrajna a mai napig tart készleteket a volt szovjet és orosz gyártmányú fegyverekből, köztük az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerből.

Amíg a vizsgálat le nem zárul, nem állíthatok semmit biztosan, de a rakéta röppályájából ítélve, valószínűleg nem Oroszország területéről lőtték ki - emelte ki Biden. Biden a Rishi Sunak, brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén ismét elítélte Oroszország viselkedését. Mialatt a világ vezetői itt Balin a béke megvalósításán dolgoznak, addig Putyin civil célpontokat, gyerekeket, nőket támad, ez szerintem barbárság – húzta alá az amerikai elnök.

Az Egyesült Államok teljes támogatását ajánlotta fel Joe Biden elnök a lengyel területen történt robbanások vizsgálatához Andrzej Duda lengyel államfőnek kedden. A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden telefonbeszélgetést folytatott Dudával, amelyben kinyilvánította részvétét az emberéletek elvesztése miatt, és megerősítette az Egyesült Államok "megingathatatlan elkötelezettségét" a NATO iránt. Andrzej Duda tájékoztatta az amerikai elnököt az incidenssel kapcsolatos lengyel értékelésről - áll a washingtoni idő szerint kedden este kiadott dokumentumban. Joe Biden a telefonhívás idején az indonéziai Bali szigetén tartózkodott a G20 csoport csúcstalálkozóján. A Fehér Ház bejelentette azt is, hogy az amerikai elnök kérésére a G20-csúcstalálkozón részt vevő állam-, illetve kormányfők közül többen - így az európaiak, valamint a kanadai és a japán miniszterelnök - szerdán külön is tárgyalnak a történtekről.

Joe Biden
rakétatámadás

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.