Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Petr David Josek

Biden Varsóban: hosszú küzdelemre kell felkészülni

2022.03.26
21:21
2022.03.26
21:47
Forrás
MTI
Putyin azt gondolta, hogy az ukránok eldobják fegyvereiket, és nem fognak harcolni, az orosz erők viszont a büszke ukránok ellenállásába ütköztek - mondta az amerikai elnök.

Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett - hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök Varsóban. Kétnapos lengyelországi látogatását záró beszédében az amerikai elnök felidézte Szent II. János Pál pápa és a lengyel Szolidaritás mozgalom szerepét a kommunizmus megdöntésében, majd az ukrajnai háborúra utalva aláhúzta: "a jelenleg zajló csatában nem napokon vagy hónapokon belül győzünk", hosszú küzdelemre kell felkészülni.    

Az ukrán külügyi és védelmi tárca vezetőivel szombaton Varsóban megtartott találkozó kapcsán Biden elmondta: az ukránoknak szánt üzenete azonos azzal, amelyet Dmitro Kulebával és Olekszij Reznyikovval megosztott. "Mellettetek állunk ki. Pont" - jelentette ki.

Biden cinikus hazugságnak nevezte azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna "nácitlanításáról" beszél. Ebben az összefüggésben kiemelte: Volodimir Zelenszkij a demokratikusan megválasztott ukrán elnök, "ráadásul zsidó, apai ágon a családját a holokausztban megsemmisítették".

AP Photo/Evan Vucci

A Moszkvával folytatott korábbi tárgyalásaira utalva Biden elmondta: Washington az európai biztonság átláthatóságát akarta elérni diplomáciai úton, Moszkva azonban sorra elutasította javaslatait. "Oroszország kezdettől fogva erőszakot akart" - jelentette ki. Az orosz társadalomhoz szólva úgy fogalmazott: "tudjuk, hogy ti, oroszok, nem vagytok az ellenségeink. Nem hiszem, hogy örültök az ártatlan emberek gyilkolásának".

Az európai államokat Biden arra szólította fel, hogy szabaduljanak az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségtől. Az Egyesült Államok segít ebben - ígérte, utalva konkrétan a zöld energia alkalmazására. A Moszkvával szemben eddig kivetett szankciókról beszélve Biden azon véleményének adott hangot, hogy Oroszoroszág gazdasága "a következő években a felére zsugorodik", az ország hamarosan kiesik a világ 20 legnagyobb gazdasága köréből.

Elmondta azt is: eltekintve az elkövetett brutalitástól, kétségtelen, hogy a háború már most stratégiai vereséget jelent Oroszország számára. Hozzátette: Putyin azt gondolta, hogy az ukránok eldobják fegyvereiket, és nem fognak harcolni, az orosz erők viszont a büszke ukránok ellenállásába ütköztek.

Végezetül Biden, utalva II. János Pál mottójára, úgy fogalmazott: "ne féljetek, soha ne veszítsétek el a reményt". Hangsúlyozta: a történelem időről időre arra tanítja az emberiséget, hogy "a legsötétebb pillanatok után a legnagyobb előrelépések következnek".

Lengyelország
Varsó
haború

Most

Népszerű