Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Birkózásról az MNT ülésén

2019-07-31
14:06
2019-07-31
22:50
Forrás
Pannon RTV
Elfogadta a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány megalapításáról szóló záradékot szerdai rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács.

A nagy volumenű sportfejlesztéssel kapcsolatban több kérdés is felmerült az ülésen, komolyabb vita azonban nem alakult ki. Mint arról tegnapi híradásainkban beszámoltunk, a magyar kormány támogatásával birkózóakadémia épül Magyarkanizsán. A komplexum működését irányító alapítványnak három társalapítója lesz: az MNT, Magyarkanizsa önkormányzata és a budapesti székhelyű Kozma István Magyar Birkózó Akadémia.

21 támogató és 2 ellenszavazat mellett fogadta el a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány megalapításáról szóló záradékot a Magyar Nemzeti Tanács.

Kucsera Géza felszólalásában elmondta, sportemberként támogatja a sportot, ezt a napirendi pontot azonban nem tudja megszavazni, mivel a tanács tagjaival előzetesen nem ismertették a projekt részleteit, most csupán kész tények elé lettek állítva.

Kucsera Géza, tag, MNT (Magyar Mozgalom): „Miért nincsenek előtanulmányok, miért most? Miért ott, ahol? Jó ez így? Megfelel szakmailag? Talán ezt a testületet megilletné ez az információ, amiről most dönteni kell előzetesen. Kérném, ha ilyen téma lesz, akkor előzetes konzultáció legyen, vagy esetleg felvetés, hogy mi is tudjunk róla.”

Linka Berecz Gabriella támogatja a Vajdasági Birkózóakadémia megalakulását. A tanácstag szerint egy ilyen létesítmény meggátolhatja azt, hogy a tehetséges fiatal sportolók néhány évnyi kitartó munka után, a lehetőségek hiánya miatt feladják azt, amibe belefogtak. Erre egy kishegyesi példát hozott fel.

Linka Berecz Gabriella, tag, MNT (Magyar Összefogás): „Kishegyesen a kétezres évek közepén megindult a birkózósport a kishegyesi és feketicsi kisdiákok közreműködésével. Nagyon szép eredményeket értek el. Ígéretes tehetségek voltak Kishegyesen. 5-6-7 évig intenzíven, sokan jelentkeztek, sokan voltak. Amikor a gyerekek befejezték a nyolcadik osztályt, akkor a középiskolás gyerekek, a tehetséges sportolók egyszerűen elvesztek a sport számára. Nem volt háttér. Nem volt, aki összefogja őket. Nem volt olyan helyzet, hogy a tehetségesebbeket tovább tudták volna edzeni, hiszen egyik ide, a mások amoda ment középiskolába és szétszóródtak ezek a gyerekek.”

A Magyarkanizsán megvalósuló Vajdasági Birkózóakadémia működésében az MNT fontos szerepet vállal - erről is beszélt az ülésen Hajnal Jenő elnök.

Hajnal Jenő, elnök, MNT (Magyar Összefogás): „A tanács mint alapító részt vesz majd az alapítvány szervezetének kialakításában és működésének biztosításában. Mégpedig intézményhálózat és a program keretein belül támogatja a sportolók oktatását és művelődését. A vajdasági magyar diákok körében népszerűsíti a sportos és egészséges életmódot. Ezzel járulva hozzá a Vajdasági Birkózóakadémia megfelelő sportolói utánpótlásához. Külön értékeli a sportversenyeken elért kimagasló teljesítményt, a középiskolai tanulmányok során a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjainak odaítélésekor, serkentve ezzel a sportolók felsőoktatási továbbtanulását is.”

Az ülésen az akadémiát irányító háromtagú igazgatóbizottság egyik tagjáról is döntés született Laták István személyében, aki sportújságíróként évtizedek óta figyelemmel követi a birkózást.

Az MNT a birkózóakadémiára vonatkozó napirendi pontok megvitatása mellett a zentai Stevan Sremac, a Petőfi Sándor, a Thurzó Lajos, illetve a tornyosi Tömörkény István Általános Iskolát is kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség szempontjából.

A tanács a Végrehajtó Bizottság azon döntéseit is jóváhagyta, amelyek a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitására, illetve az általános és középiskolákat érintő egyéb pontokra vonatkoznak.

Magyar Nemzeti Tanács
MNT
Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány

Most

19:45, Frissítve: 21:18

Belgrád a gócpont

Belgrád a koronavírus-járvány fő gócpontja Szerbiában - mondta Dr. Predrag Kon a szerbiai RTV vendégeként.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.