Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Bizakodó hangok Davosból

2023.01.19
12:36
2023.01.19
17:26
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott a davosi Világgazdasági Fórum. A találkozón a globális kérdések mellett egy-egy országot érintő témák is felmerültek, illetve a politikusok kétoldalú találkozókat is folytattak, valamint panelbeszélgetéseket vettek részt.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnöknek számos kétoldalú találkozója volt a davosi Világgazdasági Fórum mentén. Találkozott például Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel, a megbeszélést követően pedig az Instagram-profilján azt írta: korrekt beszélgetést folytattak a szerb-horvát kapcsolatokról. „Hiszem, hogy az előttünk álló időszakban sikerül előrelépést elérnünk, ahogy a gazdasági, úgy a politikai kapcsolatok kérdésében is” – közölte a szerb államfő.

Aleksandar Vučić a sajtónak elmondta, a beszélgetésekből kitűnik, hogy Szerbia előtt az utóbbi évek egyik legnehezebb időszaka áll.

„Amit itt hallottam, azt már senki nem akarja hallani vagy látni, már létezik egy másik nézőpont. Már csak a szankciók és a független Koszovó érdekli őket, nincs ellenkezés, aki ezeket ellenzi, az ellenünk van. Úgyhogy döntő, úgy is mondhatnám, hogy sorsdöntő év áll előttünk."

A davosi Világgazdasági Fórumon az is elhangzott, hogy a világ is kihívások előtt áll, és 2023 is nehéz év lesz, vannak azonban jó hírek is, a gazdasági válság az idei évben várhatóan eléri a mélypontot, onnan pedig már csak felfelé vezet az út, vagyis 2024 már biztosan jobb év lesz, mint az előzőek.

Szakértők szerint az infláció lassan csökkenni kezd majd a következő időszakban, a valódi problémát viszont továbbra is ukrajnai háború jelenti, mert nem lehet előre látni, hogy meddig fog tartani, és milyen hatásai lehetnek még a jövőben.

Éppen erre reagált Boris Johnson volt brit miniszterelnök, aki szerint meg kell kétszerezni az Ukrajnának nyújtott haditámogatást annak érdekében, hogy minél hamarabb, és minél kevesebb áldozattal érjen véget a háború.

davosi Világgazdasági Fórum
Aleksandar Vučić
gazdasági válság
infláció

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.