Ugrás a tartalomra

Bizakodó hangok Davosból

2023.01.19
12:36
2023.01.19
17:26
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott a davosi Világgazdasági Fórum. A találkozón a globális kérdések mellett egy-egy országot érintő témák is felmerültek, illetve a politikusok kétoldalú találkozókat is folytattak, valamint panelbeszélgetéseket vettek részt.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnöknek számos kétoldalú találkozója volt a davosi Világgazdasági Fórum mentén. Találkozott például Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel, a megbeszélést követően pedig az Instagram-profilján azt írta: korrekt beszélgetést folytattak a szerb-horvát kapcsolatokról. „Hiszem, hogy az előttünk álló időszakban sikerül előrelépést elérnünk, ahogy a gazdasági, úgy a politikai kapcsolatok kérdésében is” – közölte a szerb államfő.

Aleksandar Vučić a sajtónak elmondta, a beszélgetésekből kitűnik, hogy Szerbia előtt az utóbbi évek egyik legnehezebb időszaka áll.

„Amit itt hallottam, azt már senki nem akarja hallani vagy látni, már létezik egy másik nézőpont. Már csak a szankciók és a független Koszovó érdekli őket, nincs ellenkezés, aki ezeket ellenzi, az ellenünk van. Úgyhogy döntő, úgy is mondhatnám, hogy sorsdöntő év áll előttünk."

A davosi Világgazdasági Fórumon az is elhangzott, hogy a világ is kihívások előtt áll, és 2023 is nehéz év lesz, vannak azonban jó hírek is, a gazdasági válság az idei évben várhatóan eléri a mélypontot, onnan pedig már csak felfelé vezet az út, vagyis 2024 már biztosan jobb év lesz, mint az előzőek.

Szakértők szerint az infláció lassan csökkenni kezd majd a következő időszakban, a valódi problémát viszont továbbra is ukrajnai háború jelenti, mert nem lehet előre látni, hogy meddig fog tartani, és milyen hatásai lehetnek még a jövőben.

Éppen erre reagált Boris Johnson volt brit miniszterelnök, aki szerint meg kell kétszerezni az Ukrajnának nyújtott haditámogatást annak érdekében, hogy minél hamarabb, és minél kevesebb áldozattal érjen véget a háború.

davosi Világgazdasági Fórum
gazdasági válság
infláció

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.