Ugrás a tartalomra

Biztonságpolitikai Konferenciát tartanak Münchenben

2020.02.14
21:09
Forrás
MTI
Nyitóbeszédében Frank-Walter Steinmeier azt mondta, egyre pusztítóbb a nemzetközi politika dinamikája, egyre inkább jellemző a versengés, a konfliktus, a bizalomhiány és a nemzeti bezárkózás.

A német államfő hozzátette: terjed az a felfogás, hogy mindenki csak a többiek rovására tudja megteremteni saját biztonságát, ami a fegyverkezés spiráljába taszítja a világot. Arról is beszélt, hogy véget kell vetni a menekültpolitikai patthelyzetnek.

Ez a "visszaesés a tegnapelőtt gondolkodásmódjába" súlyos veszélyekkel terhes, egy "sötét korszak" eljövetelét vetíti előre - mondta a német államfő.

Élesen bírálta "a katonai erő alkalmazását és az európai határok erőszakos módosítását ismét a politika eszközének" tekintő Oroszország, a nemzetközi jog előírásait "szelektíven" tiszteletben tartó Kína és a "magát a nemzetközi közösség eszméjét is elutasító" Egyesült Államok tevékenységét.

Kiemelte: az európaiak már nem indulhatnak ki abból, hogy a kontinens országainak integrációja, az európai egységfolyamat sikere a nagyhatalmak érdekében áll. Éppen ellenkezőleg, a nemzetközi politika valamennyi meghatározó tényezője Európa egységének rovására is törekszik saját érdekeinek érvényesítésére.

Arról is szólt, hogy az Egyesült Államok Európa iránti figyelmének gyengülése, az amerikai politika súlypontjainak áthelyeződése a világ más térségeire nem a jelenlegi washingtoni vezetés ideje alatt kezdődött, és a következő elnöki ciklusok idején is folytatódik majd.

Ebben a helyzetben Németországnak mindent meg kell tennie "az egyesült Európa összetartásáért", mert az egységes Európa Németország számára "létfontosságú". A többi között javítani kell az Európai Unió és Oroszország kapcsolatát, de fokozottan figyelembe kell venni a közép-európai országok aggodalmait és érdekeit - szögezte le Frank-Walter Steinmeier.

Frank-Walter Steinmeier
Németország

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.