Ugrás a tartalomra

Bocskor Andrea: A kárpátaljai magyarok a történelmi viharok ellenére talpon maradtak

2022.11.15
19:13
2022.11.15
21:12
Forrás
MTI
A kárpátaljai magyarok a történelmi viharok ellenére a mai napig kitartottak, talpon tudtak maradni - jelentette ki Bocskor Andrea.

A Fidesz európai parlamenti képviselője a Struggle For Survival - The Transcarpathian Hungarians (1944-2022) című angol nyelvű tanulmánykötet bemutatásán tartott nyitóbeszédet.

Bocskor Andrea, a HUNINEU iroda közreműködésével, az Európai Parlamentben tartott könyvbemutatón hangsúlyozta: a kötet célja, hogy a nemzetközi közönség számára is érthetően, de tudományos igényességgel foglalja össze a kárpátaljai magyarság történetének a túlélésért és önazonosságért, politikai, nyelvi-oktatási jogokért folytatott küzdelmeinek legfontosabb, legviharosabb fordulópontjait 1944 és 2022 között.

Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy a kárpátaljai magyar közösség a korábbiakhoz hasonlóan 2022 után is kitart és meg tud maradni a szülőföldjén, identitása, nyelve, kultúrája megőrzésével. Kiemelte, ebben nagy szerepe van Magyarországnak, de a jövőre nézve jelentős hatással van rá a nemzetközi közösség is.

"Remélem, kötetünk közelebb viszi olvasóinkat kis közösségünk mélyebb megértéséhez, a törekvéseinkkel való azonosuláshoz. A kárpátaljai magyarok nem kérnek mást, mint azonos bánásmódot az országon belül. Egyforma nyelvi, oktatási és egyéb jogokkal kívánnak rendelkezni a többségi nemzettel" - tette hozzá Bocskor Andrea.

kárpátaljai magyarok
Kárpátalja
Bocskor Andrea

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.