Ugrás a tartalomra

Bolgár-román-görög-szerb találkozót tartottak Belgrádban

2018.12.22
14:21
2018.12.22
17:25
Forrás
Pannon RTV
A szerb elnök, Aleksandar Vučić Bojko Boriszov bolgár, Alexisz Ciprasz görög és Viorica Dancila román kormányfővel tárgyalt. Ez már a harmadik négyes találkozó volt az említett országok között idén.

Bulgária, Románia, Görögország és Szerbia rendkívül fontos egymásnak politikai és gazdasági szempontból is - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, hogy számos közlekedési és energetikai kérdésről is tárgyaltak.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Folytathatjuk a közlekedési folyosó kiépítését, ami nagyon fontos Szerbiának, a Belgrád és Temesvár közti közlekedés miatt, így Belgrádot autópályán keresztül kötnénk össze Temesvárral, Szófiával, Szalonikivel és Athénnal is természetesen. Azt hiszem, hogy ez egy nagyon jelentős dolog. Beszéltünk a vasúti infrastruktúránk fejlesztéséről is. Már nemcsak a rekonstrukciókba és a felújításokba fektetünk be, hanem a teljes körű modernizációba is Niš és Dimitrovgrad között, 261 millió euró értékben.”

Románia tölti be a következő időszakban az Európai Unió soros elnökségi posztját. Bukarest 2019 első fél évében nagy figyelmet fordít majd nemcsak Szerbia, hanem az egész nyugat-balkáni régió eurointegrációs folyamatának támogatására.

Viorica Dancila, miniszerelnök, Románia: „Románia támogatja Szerbiát az EU felé vezető úton. Ezért is kértem arra Vučić urat, hogy látogasson el Bukarestbe a román elnökség ideje alatt, annak érdekében, hogy növelje ezeknek a jelentős lépéseknek a láthatóságát, amelyeket Szerbia tesz az uniós csatlakozás érdekében.”

A bolgár miniszterelnök hangsúlyozta a további infrastruktúra-fejlesztés fontosságát. Beszédében hivatkozott például a Szerbiát és Bulgáriát összekötő autópályára, valamint a görögországi vasúti infrastruktúrára. Kijelentette, hogy a négy ország közötti egyre erősebb kapcsolat nem irányul senki ellen, éppen ellenkezőleg, összeegyeztethető az EU politikájával.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő a találkozó utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a balkáni országoknak együtt kell működniük. Szerbia csatlakozása az EU-hoz az egész régió jövője szempontjából jelentős lehet - tette hozzá.

Alekszisz Ciprasz, miniszterelnök, Görögország: „Meg kell felelniük a kötelezettségeknek, és az európai jogszabályoknak megfelelően kell működniük, ami azt jelenti, hogy biztosítaniuk kell a nemzetközi jogot, a kisebbségek jogait és a jogállamiságot.”

A négyes találkozón a sportról is tanácskoztak az országok vezetői. Megállapodtak egy bizottság létrehozásáról. Ennek feladata a 2028-as labdarúgó-Európa-bajnokság és a 2030-as labdarúgó-világbajnokság közös megrendezésére való pályázás lesz.

Aleksandar Vučić
Bojko Boriszov
Alekszisz Ciprasz
Viorica Dancila

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.