Ugrás a tartalomra

Borrell: még a héten megegyezés várható az EU-ban az Oroszország elleni tizedik szankciós csomagról

2023.02.21
08:02
2023.02.21
08:09
Forrás
MTI
Az Európai Bizottság múlt héten bejelentett javaslatának értelmében egyebek között exporttilalmat vezetnébnek be több mint 11 milliárd euró értékben a kritikus, a hadiiparban is használt technológiákra és ipari árukra.

Az intézkedéseket a következő napokban jóváhagyják a tagállamok - mondta Josep Borrell az EU-tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatón. A kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szerint a tizedik szankciós csomag lényegében élvezi az uniós tagállamok minisztereinek támogatását, de az uniós Tanács egyhangú döntésével kell jóváhagyni. Borrell kiemelte: a már hatályban lévő szankciók működnek, súlyos csapást mérnek az orosz gazdaságra, miközben Európa megszabadult az orosz energiafüggőségtől.

A főképviselő hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború kimenetelében az elkövetkező hetek döntő fontosságúak lesznek. "Oroszország 350 ezer fős csapatokat vonultat fel a frontvonalon, majdnem kétszer annyit, mint amennyit a háború elején. Moszkva minden bizonnyal újabb offenzívát indít, és ez így megy majd tovább. Ezért nekünk pedig továbbra is erőteljesen támogatnunk kell Ukrajnát a győzelem érdekében" - húzta alá.

Kiemelte, hogy az ukrán hadseregnek sürgősen nagy mennyiségű lőszerre van szüksége az orosz agresszió elhárításához, erről az uniós tagállamok védelmi miniszterei tanácskozást fognak folytatni március első hetében. Növelni kell továbbá az európai hadiipar kapacitásait a gyorsabb gyártás érdekében, és ezzel párhuzamosan az tagállami hadseregek megoszthatják lőszerkészleteiket Ukrajnával - fejtette ki. Borrell szerint az orosz erők naponta mintegy 50 ezer tüzérségi lövedéket lőnek ki, és "Ukrajnát ugyanerre a szintre kell felerősíteni".

"Amennyire csak lehet, elsőbbséget kell adni az ukrán hadsereg ellátásának" - húzta alá Josep Borrell.

Josep Borrell
Európai Unió

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.