Ugrás a tartalomra

Borrell: Megegyeztek, nincs szükség további tárgyalásokra az EU javaslatával kapcsolatban

2023.02.27
21:10
2023.02.28
16:22
Forrás
Pannon RTV
Megegyezés született a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat helyreállítását célzó uniós javaslat kapcsán – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap este.

Aleksandar Vučićnak és Albin Kurtinak már csak alá kell írnia a dokumentumot – hangzott az optimista kijelentés, később viszont a szerb elnök és a koszovói miniszterelnök is kissé visszafogottabb lelkesedéssel nyilatkozott, és arról beszélt, a másik fél nem volt hajlandó elfogadni minden feltételt.

Tavaly nyár óta válságkezelés folyt Szerbia és Koszovó között – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Josep Borrell. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a szerb elnökkel és a koszovói kormányfővel folytatott találkozót követően kiemelte: a szerb elnök és a koszovói miniszterelnök megállapodott abban, hogy nincs szükség további megbeszélésekre a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolat helyreállításához vezető út mérföldköveit rögzítő megállapodásról szóló európai uniós javaslatról.

Josep Borrell, kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Európai Unió: „A normalizációról szóló megállapodás elérése nem csak Koszovó és Szerbia számára fontos. Ez az egész régió biztonsága, stabilitása és jóléte szempontjából is fontos. És ez mindannyiunk számára megmutatja, hogy lehetséges az előrelépés. Összefoglalva, előrelépés történt, és elismerésemet fejezem ki a feleknek az elkötelezettségükért. Ugyanakkor további munkára van szükség, hogy a felek által elfogadottak megvalósuljanak. Fontos megállapodni, de még mindig fontosabb végrehajtani a megállapodásban foglaltakat.”

Aleksandar Vučić közölte, arról állapodtak meg, hogy folytatják a tárgyalásokat a gyakorlati dolgokról, arról, hogyan lehet megvalósítani a megállapodásban foglaltakat. Leszögezte ugyanakkor, hogy bármilyen megállapodásról is legyen szó, az első és legfontosabb az, hogy a koszovói Szerb Községek Közösségét meg kell alakítani. Hozzátette: este 9-kor részletesen beszél majd a brüsszeli tárgyalásokról és a Szerbia jövőbeli terveiről a Szerbiai RTV-ben: „Ne aggódjanak, este alaposan és részletesen fogok beszélni mindenről, minden pontról, minden vesszőről, mindenről. Soha semmit nem titkoltam el a nép elől, és ma sem fogok, tegnap sem tettem, holnap sem fogom. Abból, ami megjelent, láthatták, hogy egy betűről sem hazudtam, amikor a parlamentben beszéltem, és semmit nem titkoltam.”

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a találkozót követően kijelentette, ő készen állt volna arra, hogy azonnal aláírja a dokumentumot még a helyszínen, a szerb fél viszont nem állt készen erre. Hozzátette ugyanakkor, hogy úgy véli, jó és ugyanazon irányba tartó úton van Belgrád és Pristina. A megállapodás kapcsán azonban a pristinai ellenzék máris tiltakozott, és közölte, a dokumentum nem tartalmazza Szerbia és Koszovó kölcsönös elismerését, vagyis Belgrád továbbra sem ismeri el Pristina függetlenségét.

Mivel az EU szerint alapvetően megállapodott minden pontban a két fél, így már nyilvánosságra lehet hozni a korábban francia-német javaslatként, majd európai rendezési javaslatként emlegetett dokumentum részleteit. Ebben szerepel, hogy a felek felelősséget vállalnak a béke megőrzése iránt, elkötelezettek a térség gyümölcsöző együttműködése és Európa biztonsága iránt, és tisztában vannak azzal, hogy a határok sérthetetlenek, hogy tisztelni kell a területi integritást, a szuverenitást és védeni kell a nemzeti kisebbségeket. Emellett a felek arra fognak törekedni, hogy jószomszédi viszonyt alakítsanak ki az egyenlő jogok mentén, elismerik egymás dokumentumait, nemzeti jelképeit, útleveleit, diplomáit és rendszámtábláit. A felek azt is vállalják, hogy az egymás közötti vitás ügyeiket békés úton rendezik, és tartózkodnak a fenyegetésektől és az erőszak alkalmazásától. Szerbia nem fogja ellenezni Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe, Koszovó pedig biztosítja a koszovói szerb közösség megfelelő szintű önkormányzatiságát, illetve egyik fél sem akadályozza a másikat az Európai Unió felé vezető úton. A megállapodás részleteit a következő hetekben tisztázzák, és a két fél március folyamán újra asztalhoz ül, hogy mindent részletesen megbeszéljen.

Josep Borrell
Brüsszel
párbeszéd
normalizálás

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.