Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/John Thys

Borrell: A Navalnij-ügy napirenden marad, de az EU és Oroszország kapcsolata összetettebb

2021-01-19
22:06
2021-01-19
22:16
Forrás
MTI
Az orosz ellenzéki politikus letartóztatásáról folytatott vitát az Európai Parlament.

Az EU és Oroszország kapcsolatait nem lehet leszűkíteni sszetettebba Navalnij-ügyre, de a témát továbbra is napirenden tartjuk, szoros figyelemmel kísérjük a fejleményeket, és fenntartjuk a politikai nyomást a politikus szabadon engedése érdekében - mondta Josep Borrell.

Az unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője az Európai Parlament plenáris ülésének Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatását tárgyaló vitája keretében kedden elmondta, hogy az uniós-orosz kapcsolatok sokkal több dimenzióban mozognak, így fontos az Oroszországgal való kommunikációs csatorna nyitva tartása ahhoz, hogy a közös érdekekkel kapcsolatos kérdésekben párbeszédet lehessen folytatni. A főképviselő kitért arra, hogy a Külügyek Tanácsa várhatóan napirendre tűzi a Navalnij-ügyet következőn ülésén, január 25-én, és emlékeztetett, hogy a további szankciók bevezetéséről csakis a Tanács hozhat határozatot, a 27 uniós tagállammal egyhangú döntésével.

A vita során több képviselő Északi Áramlat-2 földgáz-vezeték projekt befejezetlen szakaszán folyó munkálatok leállítását vetette fel válaszlépésként a Navalnij elleni durva fellépésre. Borrell szerint az EU többször hangoztatta, hogy a csővezeték nem felel meg az európai energiaforrások többirányúvá tételére irányuló uniós törekvéseknek, azonban a projekt egy magáncégek közötti megállapodás, amelynek során be kell tartani az uniós jogszabályokat.

Josep Borrell
Alekszej Navalnij

Most

16:00, Frissítve: 16:10

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.
14:13, Frissítve: 14:44

Mi a teendő, ha valakit kutyatámadás ér?

Nemrég súlyos kutyatámadás ért egy szabadkai nőt. Az eset igencsak felborzolta a kedélyeket a városban, hiszen gyakran látni kóbor kutyákat az utcákon, a parkokban, a tereken magányosan vagy kisebb-nagyobb csoportokba verődve.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.