Ugrás a tartalomra

Borrell: A Navalnij-ügy napirenden marad, de az EU és Oroszország kapcsolata összetettebb

2021.01.19
22:06
2021.01.19
22:16
Forrás
MTI
Az orosz ellenzéki politikus letartóztatásáról folytatott vitát az Európai Parlament.

Az EU és Oroszország kapcsolatait nem lehet leszűkíteni sszetettebba Navalnij-ügyre, de a témát továbbra is napirenden tartjuk, szoros figyelemmel kísérjük a fejleményeket, és fenntartjuk a politikai nyomást a politikus szabadon engedése érdekében - mondta Josep Borrell.

Az unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője az Európai Parlament plenáris ülésének Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatását tárgyaló vitája keretében kedden elmondta, hogy az uniós-orosz kapcsolatok sokkal több dimenzióban mozognak, így fontos az Oroszországgal való kommunikációs csatorna nyitva tartása ahhoz, hogy a közös érdekekkel kapcsolatos kérdésekben párbeszédet lehessen folytatni. A főképviselő kitért arra, hogy a Külügyek Tanácsa várhatóan napirendre tűzi a Navalnij-ügyet következőn ülésén, január 25-én, és emlékeztetett, hogy a további szankciók bevezetéséről csakis a Tanács hozhat határozatot, a 27 uniós tagállammal egyhangú döntésével.

A vita során több képviselő Északi Áramlat-2 földgáz-vezeték projekt befejezetlen szakaszán folyó munkálatok leállítását vetette fel válaszlépésként a Navalnij elleni durva fellépésre. Borrell szerint az EU többször hangoztatta, hogy a csővezeték nem felel meg az európai energiaforrások többirányúvá tételére irányuló uniós törekvéseknek, azonban a projekt egy magáncégek közötti megállapodás, amelynek során be kell tartani az uniós jogszabályokat.

Josep Borrell
Alekszej Navalnij

Most

12:09

Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.