Ugrás a tartalomra

Borrell: November 21-ig megoldást kell találni a rendszámtáblák ügyében

2022.11.15
07:52
2022.11.15
08:00
Forrás
Pannon RTV
Nem szabad megvárni a november 21-ét megállapodás nélkül, mert ellenkező esetben egy veszélyes helyzet határán találjuk magunkat a koszovói-szerb viszony kapcsán - erről beszélt Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Megvalósulhat a legmagasabb szintű egyeztetés Brüsszelben a két fél között, azonban csak akkor, ha a felek előrelépést érnek el a táblák kérdésében, amely most Pristina és Belgrád között a legnagyobb feszültséget okozza. Technikai szinten egyébként ma folytatódik a párbeszéd a két delegáció között.

Borrell szerint azáltal, hogy a szerbek kivonultak az észak-koszovói intézményekből egy vákuum alakult ki a területen, amelyben bármi megtörténhet, akár a legrosszabb forgatókönyv is bekövetkezhet. Mint mondta, mindkét oldalnak rugalmasnak kell lennie, és folytatni kell a párbeszédet. A koszovói vezetésnek el kell kezdenie a Szerb Községek Közösségének megalakítását, a szerbeknek vissza kell térniük az intézményekbe, a táblaügyben pedig előrelépést kell elérni - véli a főképviselő. November 21-ig meg kell oldani a problémát, ugyanis Albin Kurti koszovói miniszterelnök bejelentése szerint ettől a pillanattól kezdve kezdik el azokat büntetni a koszovói hatóságok, akik nem cserélték le rendszámtáblájukat RKS jelzésűr

Koszovó
Szerbia
Josep Borrell

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.