Ugrás a tartalomra

Borrell: a nyugat-balkáni régió az EU-s külpolitika fókuszában áll

2022.05.11
22:23
2022.05.12
08:21
Forrás
MTI, Tanjug
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Brüsszelben a Nyugat-Balkán országainak vezetőivel folytatott munkavacsorát.

Aleksandar Vučić szerb államfő a munkavacsora előtt elmondta, Pristina bejelentette, hogy csütörtökön benyújtja kérvényét, hogy az Európa Tanács tagja lehessen.

Bosznia-Hercegovina szuverenitását, egységét, területi integritását nem lehet aláásni, "ebben a tekintetben nagyon őszinte vagyok, és voltam mindig is Milorad Dodik úrral" - jelentette ki  Josep Borrell a munkavacsorát megelőző sajtótájékoztatóján.

Borrell hangsúlyozta: a nyugat-balkáni régió kihívásairól és közös európai jövőjéről tartalmas és nyílt stratégiai eszmecserét kell folytatni, "különösen egy olyan politikai helyzetben, amikor Európában újra háború van."

Hozzátette: "nem a Nyugat az, amely szemben áll Oroszországgal, hanem Oroszország és illegális háborúja áll szemben a szabályokon alapuló nemzetközi renddel".

Mint mondta, a munkavacsorán a nyugat-balkáni országok vezetőivel (a boszniai kollektív államelnökség szerb tagja, Mirolad Dodik mellett Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel), "az EU legközelebbi partnereivel" arról tárgyalnak főként, hogyan kezeljék együtt az ukrajnai háborút és annak negatív hatásait.

"Oroszország ki akarja használni a sebezhetőségünket, ezért egységben kell maradnunk, és együttesen kell fellépnünk bomlasztó hatásai ellen" - hangoztatta.

Mint fogalmazott, a nyugat-balkáni régió az EU-s külpolitika fókuszában áll, egységesen kell fellépni egy biztonságos, stabil és virágzó Európért, amely egyben a térség jövőjét is jelenti.

A főképviselő hozzátette: jövő hétfői brüsszeli találkozójukon az uniós tagállamok külügyminiszterei teljes körű megbeszélést fognak folytatni a régió jövőjével kapcsolatban.

Nyugat-Balkán
Brüsszel
Josep Borrell

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.